Ο Πούτιν τηλεφώνησε στη Μέρκελ και διαμαρτυρήθηκε για ΝΑΤΟ και Ουκρανία

307

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε σήμερα (11/11) τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, τη δεύτερη μέσα σε διάστημα δύο ημερών.

Οπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ο κ. Πούτιν επισήμανε στην κ. Μέρκελ ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να συνομιλήσει με τη Λευκορωσία για τη μεταναστευτική κρίση και της παραπονέθηκε για τις προκλητικές, όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

Στην ανακοίνωση από πλευράς Μόσχας αναφέρεται ότι, «συνεχίστηκε η συζήτηση για την κατάσταση στα σύνορα της Λευκορωσίας με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιβεβαιώθηκε η σημασία της διευθέτησης το ταχύτερο δυνατόν την οξείας μεταναστευτικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί, σύμφωνα με τους διεθνείς ανθρωπιστικούς κανόνες».

Υπενθυμίζεται ότι, ο Ρώσος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και χθες, Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, ενώ μαίνεται το προσφυγικό δράμα και το πολιτικό μπρα-ντε-φερ στα σύνορα Λευκορωσίας με την Πολωνία. Οπως έγινε γνωστό, η κ. Μέρκελ κάλεσε τον κ. Πούτιν και του ζήτησε να παρέμβει για να τερματιστεί η κρίση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Κρεμλίνο επισημαίνει στην ανακοίνωσή του πως ο Ρώσος ηγέτης τάχθηκε υπέρ της επωφελούς αποκατάστασης των επαφών μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της Λευκορωσίας με στόχο την επίλυση του εν λόγω προβλήματος.

Επίσης στην συνομιλία με την Μέρκελ, ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε την Ουκρανία για την μη εποικοδομητική της στάση στην διένεξη στον ανατολικό τμήμα της χώρας όπου κυβερνητικά στρατεύματα πολεμούν φιλορώσους αυτονομιστές, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δυναμικές μεθόδους.

«Ο Ρώσος πρόεδρος επέστησε την προσοχή στην μη εποικοδομητική πολιτική του Κιέβου, το οποίο όλο και πιο πολύ δίνει έμφαση στις δυναμικές μεθόδους, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων κατά παράβαση των μέτρων που προβλέπουν οι συμφωνίες του Μινσκ μη επανδρωμένα αεροσκάφη», αναφέρεται σχετικά.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τη Γερμανίδα καγκελάριο «επισημάνθηκε ο αποσταθεροποιητικός και επικίνδυνος χαρακτήρας της προκλητικής δραστηριότητας των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και σειράς άλλων χωρών του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα», επισημαίνει το Κρεμλίνο.