Ο Συντονιστής Πολ. Προστασίας Β. Αιγαίου μιλά στο meaculpa.gr για τη Μόρια…

Καρά Τεπέ Μετανάστες Μεταναστευτικό ΜΚΟ

Σε συγκλονιστικές και αποκλειστικές αποκαλύψεις στο “MC” και τον Στρατή Κοκκινέλλη προχώρησε ο Περιφερειακός Συντονιστής της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, κ. Ελευθέριος Παπαϊωάννου, περιγράφοντας τη βραδιά της εκκένωσης του ΚΥΤ Μόριας, καθώς και το σχέδιο για την ασφαλή και την προσωρινή μετεγκατάσταση των μεταναστών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος βρέθηκε και στην αρχή της εβδομάδας στο στόχαστρο πολλών για τη προσωρινή Δομή φιλοξενίας στο Πεδίο Βολής του Καρά Τεπέ, ακόμα και από ανθρώπους του Δήμου Μυτιλήνης, περιγράφει τις στιγμές που έζησε εντός του φλεγόμενου ΚΥΤ Μόριας, τις επόμενες δραματικές ώρες που ακολούθησαν, τους λόγους που επιλέχθηκε το σημείο του Καρά Τεπέ και ποια είναι η πρόταση του για την επόμενη ημέρα.

Για την εκκένωση του ΚΥΤ, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ενημερώθηκα γύρω στις 23:45 πως υπάρχει μεγάλη φωτιά πέριξ του ΚΥΤ και τάχιστα έσπευσα στο σημείο. Όταν έφθασα εκεί, ήδη είχε δοθεί η εντολή από τον διοικητή του ΚΥΤ, κ. Μπαμπάκου, για εκκένωση του καταυλισμού. Έπειτα, έχοντας μπει εντός του ΚΥΤ συναντήσαμε την παρεμπόδιση των πυροσβεστικών δυνάμεων από μετανάστες που τους λιθοβολούσαν. Ήταν φανερό πως οι ταραχοποιοί επεδίωκαν για ανθρώπινα θύματα. Εάν δεν υπήρχε ταχεία και συντονισμένη εκκένωση της Δομής και βοήθεια μιας ανωτέρας δύναμης, αυτής του Θεού και του Ταξιάρχη, θα είχαμε νέο Μάτι».

Στη συνέχεια, ο κύριος Παπαϊωάννου λέει: «Από τη στιγμή που υπήρξε εκκένωση του ΚΥΤ, πάμε στο δεύτερο στάδιο, στην επιλογή σημείου. Αυτήν τη στιγμή, έπρεπε να βρω ένα ασφαλές, ελεγχόμενο σημείο, ώστε να παραμείνουν οι πρώην διαμένοντες για ένα βράδυ, μέχρι το ξημέρωμα. Εκεί, τελείωνε και η αποστολή μου, όπως κι έγινε. Έπειτα, νωρίς το πρωί θα ερχόταν οι αρμόδιοι από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, και θα έδιναν λύση!».

«Το σημείο που έδωσα για συγκέντρωση των μεταναστών για εκείνο και μόνο το βράδυ, κατόπιν έρευνας και σκέψης και χαρακτηριστικών, ήταν ο χώρος του Πεδίου Βολής στον Καρα Τεπε που απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα. Οι λύσεις ήταν τρεις, ή παραμονή μεταναστών στους δρόμους, ή στο Πεδίο Βολής του Καρά Τεπέ ή να κατέβαιναν στο κέντρο της Μυτιλήνης, όπου κατευθυνόταν. Δυστυχώς, οι μετανάστες δεν οδηγήθηκαν στο Πεδίο Βολής, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν και να κοιμούνται αανεξέλεγκτα στους δρόμους, να μην υπάρχει κανένα αίσθημα ασφάλειας και στους ντόπιους κατοίκους. Η επιλογή του να μείνουν στο δρόμο για δύο νύχτες ήταν εγκληματική, δεν ήταν σωστή».

Ερωτώμενος για τις κατηγορίες που δέχθηκε πως εκείνος είναι υπαίτιος για τη προσωρινή Δομή φιλοξενίας στο Πεδίο Βολής του Καρά Τεπέ, δηλώνει: « Ως Συντονιστής της Πολιτικής Προστασίας, φέρω ευθύνη μόνον στο πως θα διαχειριστούμε την εκάστοτε κρίση, την εκάστοτε έκτακτη ανάγκη. Σε καμία περίπτωση, δεν είμαι αυτός που θα υποδείξει που “θα στηθεί» μια Δομή φιλοξενίας. Εάν από το πρώτο βράδυ που ξέσπασε η φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας, είχαν εγκατασταθεί εντός του Πεδίου Βολής, τώρα δεν θα μιλούσαμε για κάποια Δομή μεταναστών εκεί, μιας και δεν θα μπορούσαν να συνδράμουν τα χωματουργικά μηχανήματα. Αυτο θα συνέβαινε διότι εντός του χώρου θα βρισκόταν 12.500 άνθρωποι. Ακόμη, δεν θα υπήρχε κι όλη αυτή η ταραχή των δέκα ημερών. Θα ήταν υποχρεωμένη η Πολιτεία να έδινε λύση το αμέσως επόμενο πρωί και δεν θα είχαμε τη δημιουργία Δομής εντός του Πεδίου Βολής».

Όσο για τη λειτουργία Δομής φιλοξενίας στα νησιά του Β. Αιγαίου σχολίαζε: « Πιστεύω πως δεν είναι σωστό να υπάρχει λειτουργία Δομής μεταναστών που θα μένουν μόνιμα στα νησιά του Β. Αιγαίου, πόσο μάλλον όταν θα είναι χιλιάδες. Θα υπάρχει θέμα πληθυσμού, θα κινδυνεύουμε με “κοσοβοποίηση”. Είμαι υπέρ στο να υπάρξει ουσιαστική λειτουργία των ΚΥΤ, δηλαδή να υπάρχει ένα Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών. Επομένως, ένα Κέντρο στο οποίο θα υποδέχονται, θα καταγράφονται και θα προωθούνται είτε εντός της χώρας, της Ευρώπης, είτε θα απελαύνονται».