Οικονομία, η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα

81198

To ζήτημα της προσέλκυσης επενδυτών στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ με αντικείμενο «Οικονομία, η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα».

Τη συζήτηση συντόνισε ο Peter Sanfey, Deputy Director Country Economics and Policy, EBRD.

Ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στην ενακτήρια ομιλία του, επισήμανε ότι υπάρχει μία αύξηση των επενδύσεων την τελευταία διετία. Ειδικά για στους τομείς της κτηματαγοράς και της ενέργειας τόνισε πως παρατηρείται σημαντική αύξηση ενώ δεν ισχύει το ίδιο όπως επισήμανε στον τουρισμό και την βιομηχανία τροφίμων. «Πρέπει να βρούμε τρόπους να εστιάσουμε στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη. Δεν χρειάζεται κεφάλαιο, είναι η γνώση που είναι σημαντική και το μυαλό» τόνισε ο κ. Λαζαρίδης.

Από την πλευρά του, ο κ. Πέτρος Δούκας, Πρόεδρος στο Δ.Σ. Capital Partners SA και Πρόεδρος στο International Chamber of Commerce, τόνισε πως μπορεί να υπάρξει μεταστροφή και μάλιστα σύντομα στην ελληνική οικονομία. Επίσης, επισήμανε την ανάγκη οι τράπεζες να δουλέψουν με το υψηλό λειτουργικό κόστος που έχουν και τόνισε η Ελλάδα είναι μία χώρα που όλοι θέλουν να έρθουν και να ζήσουν.

«Σε μερικούς μήνες θα έχουμε νέες εκλογές και ελπίζουμε η νέα Κυβέρνηση με τα μέτρα που θα πάρει να επιτύχει ανάπτυξη πάνω του 5%» ανέφερε ο κ. Δούκας ο οποίος τάχθηκε κατά της δημιουργίας «αναπτυξιακής τράπεζας», επισημαίνοντας «αν υπάρχουν χρήματα καλύτερα να δοθούν στις τέσσερις συστημικές τράπεζες».

Η κα. Sabina Dziurman, Director for Greece and Cyprus, EBRD στην Ελλάδα και τη Κύπρο τόνισε πως η Ελλάδα έχει μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Παράλληλα,επισήμανε  πως «πρέπει να πραγματοποιηθεί αναδιάρθωση του χρέους», προσθέτοντας «αυτό που έχει σημασία είναι που θα πάνε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια». Παράλληλα, γνωστοποίησε  πως η EBRD θα βρίσκεται στην Ελλάδα μέχρι το 2025.

Ο κ. Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, βοηθός Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς επισήμανε πως η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ενδείξεις βελτίωσης. Όπως ανέφερε στο μέλλον η τεχνολογία θα επηρεάσει το παραδοσιακό μοντέλο λειτουργίας των τραπεζών. Πρόσθεσε δε πως ήδη υπάρχουν νεοεισερχόμενοι στο τραπεζικό τομέα που ανταγωνίζονται τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Ο κ. Βασίλης Καραμούζης, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στην Εθνική Τράπεζα, τόνισε πως εν μέσω της οικονομικής κρίσης υπήρξαν ελληνικές εταιρίες που χρησιμοποιήσαν τη διεθνή αγορά, οι οποίες δανείστηκαν φθηνό χρήμα και η αγορά ομολόγων έγινε μοχλός ώθησης για αυτές.

Ο κ. Γιάννης Μανουηλίδης, Εταίρος στη δικηγορική εταιρεία Allen & Overy, επισήμανε την ανάγκη στην Ελλάδα  να πραγματοποιηθεί μία σειρά από μεταρρυθμίσεις. Ειδικότερα, ο κ. Μανουηλίδης τόνισε πως «χρειάζεται να μεταρρυθμίσουμε την νομοθεσία. Πρέπει να αποποινικοποιήσουμε την εμπορική δραστηριότητα».  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η εκδίκαση μίας υπόθεσης παίρνει χρόνια, μία καθυστέρηση αδιανότητη. Παράλληλα, χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη για  την εναρμόνιση των φόρων και την προώθηση κανονιστικών αλλαγών καθώς πρόκειται για ζητήματα που αναχαιτίζουν τις επενδύσεις.

Ο κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Τραπεζικής Επιχειρήσεων & Επενδυτικής Τραπεζικής Ομίλου της Τράπεζας Eurobank Greece, επισήμανε πως «ένα από τα προβλήματα της χώρας είναι πως δεν μπορέσαμε να εκμεταλλευτούμε τη ρευστότητα παγκοσμίως». Παράλληλα, τόνισε πως το τελευταίο διάστημα που δεν υπάρχει πια ο κίνδυνος του Grexit , έχουμε πολλούς επενδυτές που αναζητούν στοιχεία και ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν επενδύσεις.

Η κα. Δόμνα Μαρία Μιχαηλίδου, Επισκέπτρια Λέκτορας στο Κέντρο Αναπτυξιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cambridge, τόνισε πως οι δημόσιες επενδύσεις δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται μόνο από τον δημόσιο προϋπολογισμό και πρότεινε τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα.