Οικονόμου: Δεν διαφαίνεται κίνδυνος για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας

209

Την πεποίθηση ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και πως δεν διαφαίνεται κίνδυνος για ενεργειακή ανεπάρκεια στην Ελλάδα, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ενώ προανήγγειλε το άνοιγμα της πλατφόρμας για το «Fuel pass 2» μετά την ολοκλήρωση καταβολής των χρημάτων στους δικαιούχους του Power Pass.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στις προκλήσεις από τους Γκρίζους Λύκους σημειώνοντας ότι «οφείλει να πάρει θέση ο Ερντογάν αν είναι παραλήρημα ή επίσημη θέση της κυβέρνησης».

«Αναδεικνύεται ότι είναι αυτοί οι ίδιοι οι χάρτες της Τουρκίας που επιβεβαιώνουν το βάσιμο των ελληνικών θέσεων. Η Τουρκία συνεχίζει την ακραία προκλητικότητα, δεν αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, προκαλεί με αβάσιμους ισχυρισμούς την ώρα που ο αναθεωρητισμός καταδικάζεται παντού», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «είναι μια αδιέξοδη πολιτική, δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται, δεν τρομοκρατείται, δεν πανικοβάλλεται. Η αμυντική δυνατότητα και οι σύμμαχοι δημιουργούν μια αδιαπέραστη ασπίδα».

Ως προς το θέμα των εκλογών τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής διακρίνεται για την προσήλωσή του στη θεσμικότητα και τη συνέπεια λόγων και πράξεων οι οποίες είναι βασικές προϋποθέσεις μιας σύγχρονης δημοκρατίας».

«Στη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας απέδειξε εν μέσω τεράστιων κρίσεων ότι η πυξίδα της πολιτικής του είναι η σταθερότητα ώστε οι Έλληνες πολίτες αλλά και οι ξένοι επενδυτές να είναι σίγουροι και να μπορούν να σχεδιάζουν τη ζωή τους αλλά και τις δράσεις τους χωρίς απρόοπτα», είπε.

Υπογράμμισε ότι με αυτές τις πολιτικές αρχές ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή που άρχισε να γίνεται λόγος για πρόωρες εκλογές κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της, ενώ κατηγόρησε για παλαιοκομματισμό και καιροσκοπισμό τον ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για έντονη τοξικότητα και διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παίξει στο ταμπλό της έντασης, της πόλωσης και του διχασμού».

Έκανε αναφορά σε όσα είπε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα για το ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας καθώς και ότι η απόφασή του εδράζεται τόσο σε λόγους θεσμικής τάξης όσο και πολιτικής σταθερότητας σε μια Ευρώπη που γνωρίζει και θα γνωρίσει και το επόμενο διάστημα πρωτοφανείς κλυδωνισμούς όσο διαρκούν οι επάλληλες διεθνείς κρίσεις.

«Πολύ περισσότερο όταν υπάρχει μπροστά μας η βόμβα της απλής αναλογικής. Βόμβα την οποία φύτεψε ο ΣΥΡΙΖΑ στα θεμέλια της σταθερότητας αλλά και της ομαλότητας ενώ ο ίδιος στο παρελθόν έκανε εκλογές και βρέθηκε στην εξουσία με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής», πρόσθεσε.

Ο πολιτικός και ο ιστορικός χρόνος στην εποχή που ζούμε είπε ακόμη, είναι απόλυτα συμπιεσμένος. «Μετριέται σε λεπτά και όχι σε ημέρες ή εβδομάδες. Κάθε αδράνεια μπορεί να αποβεί μοιραία».

Τόνισε πως «η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να βυθιστεί σε πολιτική κρίση την πιο κρίσιμη ώρα» κι έκανε αναφορά στα λόγια του πρωθυπουργού στην πρόσφατη συνέντευξή του πως είναι διατεθειμένος να αναλάβει το πολιτικό κόστος προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα.

Είπε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε τρεις από αυτές ξεκινώντας από το νομοσχέδιο «Νέοι ορίζοντες στα ΑΕΙ» μέσω του οποίου όπως είπε προωθείται μια μείζονος σημασίας μεταρρύθμιση. Μίλησε για ενίσχυση της λειτουργικότητας και της αποδοτικότητας στα πανεπιστήμια με ένα νέο μοντέλο διοίκησης, με θέσπιση αναπτυξιακών εργαλείων για την αναβάθμιση των ΑΕΙ και με εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας των ειδικών λογαριασμών κονδυλίων έρευνας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση που αφορά την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μιλώντας για σημαντική παρέμβαση την κατεύθυνση της κοινωνικής προόδου. «Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με έντονο κοινωνικό πρόσημα», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός που εκσυγχρονίζει το υφιστάμενο πλαίσιο και δίνει λύσεις σε προβλήματα που ταλάνιζαν πολλές γυναίκες.

Ακόμη, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση που αφορά στο Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών «Μίτος», που είναι μια νέα ψηφιακή διαδικασία η οποία τίθεται στη διάθεση των πολιτών σε πρώτη φάση πιλοτικά με στόχο την πλήρη εφαρμογή της μέχρι το τέλος του χρόνου.

Κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις πυρκαγιές και στην πορεία αντιμετώπισής τους μέχρι σήμερα.