Όχι παιδιά – ρομποτάκια, αλλά παιδιά τζιμάνια στη ρομποτική!

266

Σε ποιον ανήκει το μέλλον; Στον άνθρωπο ή στο ρομπότ; Μα, στον άνθρωπο που θα ξέρει να αξιοποιεί το ρομπότ καλύτερα. Και η COSMOTE συμβάλλει ως στρατηγικός συνεργάτης του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, έτσι ώστε  η νέα γενιά να κατακτήσει το μέλλον αξιοποιώντας με σύνεση και γνώση όλες τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας.

Έτσι φέτος ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 για μαθητές διοργανώνεται από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE. Για πέμπτη χρονιά, πάνω από 3000 μαθητές από όλη τη χώρα θα συνεργαστούν, θα συναγωνιστούν, θα δημιουργήσουν και θα προτείνουν λύσεις για τον πλανήτη και τη χώρα. Η διαδικασία θα διαρκέσει 5 μήνες, έως τη διεξαγωγή του τελικού τον Φεβρουάριο.

COSMOTE-Ekpaideytiki-Rompotiki-2019-2.jpg

Μέσα από τον διαγωνισμό τα παιδιά μαθαίνουν από μικρή ηλικία να επικοινωνούν, να επιχειρηματολογούν, να διαφωνούν και να συνεργάζονται. Επιπλέον θα έχουν την δυνατότητα να μάθουν για τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις.

Η ρομποτική ικανοποιεί την έμφυτη παιδική περιέργεια αλλά και το ενδιαφέρον του παιδιού στο να κάνει κάτι να «δουλέψει», καλλιεργώντας το πνεύμα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Η σημασία της εκπαιδευτικής μεθόδου STEM

Η εκπαιδευτική ρομποτική, που βασίζεται στην εκπαιδευτική μεθοδολογία STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), βοηθά τους μαθητές στην καλύτερη κατανόηση της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, τη Μηχανικής και των Μαθηματικών. Μέσα από την εκπαιδευτική καινοτομία μπορεί να έρθει η πρόοδος και η εξέλιξη. Είναι σημαντικό, οι σημερινοί μαθητές να αποκτούν απαραίτητα εφόδια, όπως η ομαδική εργασία και η υλοποίηση έργων με έμφαση στην επίλυση προβλημάτων, για να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις στην αγορά εργασίας.

COSMOTE-Ekpaideytiki_Rompotiki-2019-1.jpg

Ο κ. Κώστας Νεμπής, Chief Commercial Officer Οικιακών Πελατών Ομίλου ΟΤΕ, δήλωσε πως “Το μέλλον μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τεχνολογία, και τα παιδιά είναι οι πρωταγωνιστές του. Μέσα από την τεχνολογία, οι νέοι μπορούν να ανακαλύψουν νέους δρόμους δημιουργίας, νέους τρόπους συνεργασίας και επίτευξης συλλογικών στόχων”.

Από την πλευρα του ο κ. Γιάννης Σομαλακίδης, πρόεδρος του WRΟ Hellas, ανέφερε ότι “Μέσα από τη ρομποτική, μπορούν να κατανοήσουν σε βάθος τις βασικές αρχές των φυσικών επιστημών, των μαθηματικών, του προγραμματισμού, και της ομαδικότητας. Καλώ όλους τους γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με την ρομποτική”.

Η λέξη ρομπότ βγαίνει από το σλάβικο ρήμα  “ραμπόταγιου”, που σημαίνει εργάζομαι. Τα ρομπότ εργάζονται για εμάς, πρέπει όμως και εμείς να εργαστούμε από μικροί για να μάθουμε να τα αξιοποιούμε.

Για να δείτε τις θεματικές ενότητες και για δηλώσεις συμμετοχής επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.wrohellas.gr μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2019.