Ουκρανία: Ανακατάληψη τουλάχιστον 30 οικισμών στα περίχωρα του Κιέβου

Περισσότερους από 30 οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου έχουν ανακαταλάβει τα ουκρανικά στρατεύματα, δήλωσε το Σάββατο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία έχει ήδη ανακαταλάβει τις πόλεις Μπούτσα και Μπροβάρι.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επίσης εγκαταλείψει το αεροδρόμιο Χοστομέλ κοντά στο Κίεβο, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πάντως, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε τους κατοίκους των πόλεων αυτών που τράπηκαν σε φυγή να μην επιστρέψουν σύντομα στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Εξήγησε ότι υπάρχει απειλή από περισσότερες βομβιστικές επιθέσεις εκεί και επεσήμανε ότι πολλά σπίτια εξακολουθούν να είναι ναρκοθετημένα.

Η Ρωσία δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα περιορίσει δραστικά τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ και οι αναλυτές αναμένουν ότι θα εστιάσει την προσοχή της στην ανατολική Ουκρανία. Το Πεντάγωνο προειδοποίησε για μια «παρατεταμένη» σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, που μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Σύμφωνα πάντως με τις τοπικές αρχές του Ενερχοντάρ οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα άλλο τμήμα της πόλης σήμερα, με τέσσερις τραυματίες κατά την επίθεση.

Στη νοτιοανατολική Ουκρανία, η Μαριούπολη παραμένει στρατηγικά διαφιλονικούμενη από τις δύο πλευρές, και η ανθρωπιστική κατάσταση εκεί είναι καταστροφική

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, περίπου 160.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στην πόλη, η κατάληψη της οποίας θα επέτρεπε στους Ρώσους να εξασφαλίσουν μια εδαφική συνέχεια, από την Κριμαία μέχρι τις δύο αποσχισθείσες φιλορωσικές δημοκρατίες του Ντονμπάς.