«Πλαφόν» 20 ευρώ ανά νοικοκυριό στις επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος

Tην ώρα που στην Ευρώπη άρχισε ήδη η διαβούλευση για το μέλλον των κρατικών επιδοτήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια, στην Ελλάδα, μέσα στα επόμενα 24ωρα το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να ανακοινώσει κατακόρυφη μείωση των επιδοτήσεων σε ποσοστό που θα ξεπερνά το 80% αλλά και τη θέσπιση -τουλάχιστον για τον Φεβρουάριο- ενός άτυπου «πλαφόν» στην επιδότηση των νοικοκυριών το οποίο θα ορίζεται στα 20 ευρώ. Του… πλαφόν θα εξαιρούνται μόνο τα νοικοκυριά που υπάγονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και γι’ αυτές τις ομάδες θα έχουμε σημαντική μείωση επιδοτήσεων αλλά δεν θα υπάρχει ανώτατο όριο.

Πώς ακριβώς θα λειτουργήσει το άτυπο πλαφόν; Για τις καταναλώσεις μέχρι και 500 KWh η επιδότηση ανά Kwh θα υποχωρήσει στα 0,04 ευρώ από 0,33 ευρώ που ίσχυε για τον μήνα Ιανουάριο. Και από αυτό το όριο και πάνω; Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπάρχουν επιδοτήσεις. Άρα, η μέγιστη επιδότηση για κάποιον είτε καταναλώνει 500 κιλοβατώρες είτε καταναλώνει 1000 κιλοβατώρες θα είναι τα 20 ευρώ (0,04 επί 500). Αυτό δεν θα ισχύει μόνο για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου οι οποίοι θα επιδοτούνται με 0,088 ευρώ ανεξαρτήτως κατανάλωσης.

Η κατακόρυφη μείωση της επιδότησης για καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες και ο μηδενισμός της από αυτό το όριο και πάνω -αυτό τουλάχιστον είναι στην παρούσα φάση το κυρίαρχο σενάριο- είναι αποτέλεσμα των μεγάλων μειώσεων στα τιμολόγια λιανικής που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας. Οι περισσότεροι πάροχοι ανακοίνωσαν τιμές ανά κιλοβατώρα στην περιοχή των 20-25 λεπτών ενώ κάποιο μαζί με τα κίνητρα συνέπειας κατεβάζουν τις τιμές ακόμη και στα 19 λεπτά. Ωστόσο, λόγω των μειωμένων επιδοτήσεων, κάποιοι καταναλωτές αναμένεται ότι θα δουν αύξηση στις χρεώσεις του ρεύματος για τον Φεβρουάριο συγκριτικά με τον Ιανουάριο. Ενώ τον Ιανουάριο υπήρχε πάροχος που πωλούσε το ρεύμα προς 3-4 λεπτά μετά την αφαίρεση του κινήτρου έγκαιρης πληρωμής αλλά και της κρατικής επιδότησης, για τον Φεβρουάριο η τιμή θα εκτοξευτεί στα 15-16 λεπτά