Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν θα μπορούσε να διωχθεί για εγκλήματα, εκτιμά γάλλος ερευνητής

313

Ο πρώην επικεφαλής του Κεντρικού Γραφείου για την Καταπολέμηση των Εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας, Γενοκτονίας και Εγκλημάτων Πολέμου (OCLCH), Ερίκ Εμερό, εκτίμησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να διωχθεί για έγκλημα της επιθετικότητας.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Libération, ο Εμερό επισημαίνει ότι «βιώνουμε μία άνευ προηγουμένου κατάσταση, διότι η σύγκρουση τεκμηριώνεται σε πραγματικό χρόνο», γεγονός που διαφέρει από τα γεγονότα στη Ρουάντα και στα Βαλκάνια, που τεκμηριώθηκαν κυρίως από δημοσιογράφους.

Στην προκειμένη περίπτωση, προσθέτει, η κοινωνία των πολιτών έχει αναπτύξει εφαρμογές, όπως το eyeWitness, οι οποίες καθιστούν δυνατή την τεκμηρίωση εγκλημάτων πολέμου με φωτογραφίες, βίντεο, γεωγραφικές τοποθεσίες, οι οποίες στη συνέχεια ενσωματώνονται και κρυπτογραφούνται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ερευνητές.

Αναφέρει ακόμη ότι σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα του Κιέβου έχουν ήδη ανοιχτεί περίπου 1.700 φάκελοι και κρίνει απαραίτητο να βοηθηθούν οι Ουκρανοί ερευνητές στην εργασία τεκμηρίωσης, η οποία θα πάρει πολύ χρόνο.

Σχετικά με πιθανή δίωξη του Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρει: «Είναι νομικά νοητό. Στην πράξη, μπορεί να φαίνεται περίπλοκο, αλλά δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα είναι η Ρωσία σε δέκα ή δεκαπέντε χρόνια από τώρα».