Reuters: Το Πεντάγωνο διεξήγαγε μυστική εκστρατεία στις Φιλιππίνες για να υπονομεύσει το κινεζικό εμβόλιο κατα του COVID-19

172

Στο αποκορύφωμα της πανδημίας COVID-19, ο στρατός των ΗΠΑ ξεκίνησε μια μυστική εκστρατεία παραπληροφόρησης για να δυσφημήσει τα κινεζικά εμβόλια στις Φιλιππίνες, ένα έθνος που έχει πληγεί σοβαρά από τον θανατηφόρο ιό, προκαλώντας ευρεία καταδίκη από τη δημόσια υγεία εμπειρογνώμονες, αναφέρει έρευνα του Reuters.

Είναι η πρώτη φορά που ένα μέσο ενημέρωσης αποκαλύπτει αυτήν την παράνομη επιχείρηση. «Στόχευε να σπείρει αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και άλλων σωτηρίων βοήθειας που παρείχε η Κίνα», ανέφερε το Reuters στην έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή (14/6).

Μέσω ψεύτικων λογαριασμών στο Διαδίκτυο, οι προσπάθειες προπαγάνδας του στρατού μετατράπηκαν σε μια εκστρατεία κατά της παραβατικότητας, είπε, προσθέτοντας ότι οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγόρησαν την ποιότητα των μασκών προσώπου, των κιτ δοκιμών και του πρώτου εμβολίου που θα γινόταν διαθέσιμο στις Φιλιππίνες – – Εμβολιασμός Sinovac της Κίνας.

 

Το Reuters εντόπισε τουλάχιστον 300 λογαριασμούς στο X (πρώην Twitter), που ταίριαζαν με περιγραφές που κοινοποιήθηκαν από πρώην στρατιωτικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ που γνωρίζουν την επιχείρηση στις Φιλιππίνες. Σχεδόν όλα δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι του 2020 και επικεντρώθηκαν στο σύνθημα #Chinaangvirus.

Αφού το Reuters ρώτησε τον X σχετικά με τους λογαριασμούς, η εταιρεία κοινωνικών μέσων αφαίρεσε τα προφίλ, προσδιορίζοντας ότι ήταν μέρος μιας συντονισμένης καμπάνιας bot με βάση τα μοτίβα δραστηριότητας και τα εσωτερικά δεδομένα.

Το στρατιωτικό πρόγραμμα ξεκίνησε όταν πρόεδρος ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ και με την προεδρία του Τζο Μπάιντεν, ακόμα και όταν ανήσυχα στελέχη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προειδοποίησαν τη νέα κυβέρνηση ότι το Πεντάγωνο διακινούσε παραπληροφόρηση για τον COVID.

Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας αναγνώρισε ότι ο αμερικανικός στρατός συμμετείχε σε μυστική προπαγάνδα για να υποτιμήσει το εμβόλιο της Κίνας στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, ανέφερε το Reuters.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας των Φιλιππίνων δήλωσε ότι «τα ευρήματα του Reuters αξίζουν να ερευνηθούν και να ακουστούν από τις αρμόδιες αρχές των εμπλεκόμενων χωρών». Ορισμένοι εργαζόμενοι στις Φιλιππίνες, όταν ενημερώθηκαν για την στρατιωτική προσπάθεια προπαγάνδας των ΗΠΑ από το Reuters, εξέφρασαν την οργή τους.

Ενημερωμένοι για τη μυστική εκστρατεία του Πενταγώνου κατά της παρανομίας από το Reuters, ορισμένοι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες στη δημόσια υγεία καταδίκασαν το πρόγραμμα, λέγοντας ότι θέτει τους πολίτες σε κίνδυνο για ενδεχόμενο γεωπολιτικό κέρδος.

 

 

«Δεν νομίζω ότι είναι υπερασπίσιμο», είπε ο Daniel Lucey, ειδικός λοιμωξιολόγος στην Ιατρική Σχολή Geisel του Dartmouth. «Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος, απογοητευμένος και απογοητευμένος όταν άκουσα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα το έκανε αυτό», είπε o Lucey, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια να πυροδοτηθεί ο φόβος για τους κινεζικούς εμβολιασμούς κινδύνευε να υπονομεύσει τη συνολική εμπιστοσύνη του κοινού στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την υγεία.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Φιλιππίνες είχαν από τα χειρότερα ποσοστά εμβολιασμού στη Νοτιοανατολική Ασία. Μόνο 2,1 εκατομμύρια από τα 114 εκατομμύρια του πληθυσμού της ήταν πλήρως εμβολιασμένα — πολύ λιγότερο από τον στόχο της κυβέρνησης για 70 εκατομμύρια. Τον Ιούνιο του 2021, τα κρούσματα COVID στις Φιλιππίνες ξεπέρασαν τα 1,3 εκατομμύρια και σχεδόν 24.000 Φιλιππινέζοι είχαν πεθάνει από τον ιό. Η δυσκολία στον εμβολιασμό του πληθυσμού συνέβαλε στο χειρότερο ποσοστό θνησιμότητας στην περιοχή.

Ορισμένοι Φιλιππινέζοι επαγγελματίες υγείας και πρώην αξιωματούχοι με τους οποίους επικοινώνησε το Reuters σοκαρίστηκαν από την προσπάθεια των ΗΠΑ κατά της φοροδιαφυγής, η οποία, όπως λένε, εκμεταλλεύτηκε έναν ήδη ευάλωτο πολίτη.

“Γιατί το κάνατε όταν πέθαιναν άνθρωποι; Ήμασταν απελπισμένοι”, είπε η Δρ Nina Castillo-Carandang, πρώην σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της κυβέρνησης των Φιλιππίνων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Δεν έχουμε τη δική μας ικανότητα εμβολίων» και η προσπάθεια προπαγάνδας των ΗΠΑ «συνέβαλε ακόμη περισσότερο αλάτι στην πληγή», σημείωσε.

«Είμαι βέβαιη ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πέθαναν από COVID δεν χρειάστηκε να πεθάνουν από τον COVID», είπε η Esperanza Cabral, η οποία υπηρέτησε ως γραμματέας υγείας υπό την Πρόεδρο Gloria Macapagal Arroyo, σύμφωνα με το Reuters.

Για την εφαρμογή της εκστρατείας κατά της φοροδιαφυγής, το Υπουργείο Άμυνας υπερέβη τις έντονες αντιρρήσεις από κορυφαίους Αμερικανούς διπλωμάτες στη Νοτιοανατολική Ασία εκείνη την εποχή, διαπίστωσε το Reuters. Πηγές που εμπλέκονται στον σχεδιασμό και την εκτέλεσή του λένε ότι το Πεντάγωνο, το οποίο έτρεχε το πρόγραμμα μέσω του κέντρου ψυχολογικών επιχειρήσεων του στρατού στην Τάμπα της Φλόριντα, αγνόησε τον παράπλευρο αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια τέτοια προπαγάνδα στους αθώους Φιλιππινέζους.

 

 

«Δεν το εξετάζαμε από την οπτική της δημόσιας υγείας», δήλωσε ο ανώτερος στρατιωτικός αξιωματικός που συμμετείχε στο πρόγραμμα, σύμφωνα με το Reuters. «Κοιτάγαμε πώς θα μπορούσαμε να σύρουμε την Κίνα μέσα στη λάσπη».

Κατά την αποκάλυψη της μυστικής στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ, το Reuters πήρε συνεντεύξεις με περισσότερους από δύο δωδεκάδες νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ, στρατιωτικούς εργολάβους, αναλυτές μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ακαδημαϊκούς ερευνητές. Οι δημοσιογράφοι εξέτασαν επίσης αναρτήσεις στο Facebook, X και Instagram, τεχνικά δεδομένα και έγγραφα σχετικά με ένα σύνολο ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούνται από τον αμερικανικό στρατό.