Σχοινάς: Εάν τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή δεν θα υπάρξει αδειοδότηση

Σχοινάς

Ξεκάθαρος ήταν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς όσον αφορά την ασφάλεια των εμβολίων κατά του κορωνοϊού που θα αγοράστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι τα εμβόλια θα είναι απολύτως ασφαλή, διαφορετικά δεν θα υπάρξει αδειοδότηση.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι προς το τέλος του έτους να ξεκινήσει το πρώτο κύμα εμβολιασμού στη Ευρώπη. Ακόμη επεσήμανε ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού δεν θα είναι υποχρεωτικός, αλλά θα αποτελεί προαπαιτούμενο σε κρίσιμες διαδικασίες και κρίσιμους τομείς.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας η Moderna ανακοίνωσε τα αποτελέσματα από τη δοκιμή της Φάσης 3 του εμβολίου της, τα οποία υποδηλώνουν ότι το φάρμακό της είναι περισσότερο από 94,1% αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και εθνικότητες.

Το πιο ενθαρρυντικό από όλα ήταν, ωστόσο, πως το εμβόλιο βρέθηκε να είναι αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και εθνικότητες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, δήλωσε σχετικά: «Αυτή η θετική πρωτογενής ανάλυση επιβεβαιώνει την ικανότητα του εμβολίου μας να αποτρέψει τη νόσο COVID-19 με 94,1% αποτελεσματικότητα και, κυρίως, την ικανότητα πρόληψης σοβαρής νόσου COVID-19. Πιστεύουμε ότι το εμβόλιο θα παρέχει ένα νέο και ισχυρό εργαλείο που μπορεί να αλλάξει την πορεία αυτής της πανδημίας και να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, νοσηλειών και θανάτου».

Τα αποτελέσματα προέκυψαν από την τρίτη φάση δοκιμών της μελέτης της Moderna, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχαν 196 περιπτώσεις Covid-19 σε ολόκληρη τη δοκιμαστική ομάδα – 185 εκ των οποίων έλαβαν εικονικό φάρμακο, και 11 έλαβαν το κανονικό εμβόλιο. Από τις δοκιμές σε αυτό το γκρουπ, προέκυψε εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα εμβολίου 94,1%.

Οι 196 πειπτώσεις Covid-19 περιελάμβαναν 33 ηλικιωμένους και 42 συμμετέχοντες αναγνωρίστηκαν σαν διαφορετικές κοινότητες (συμπεριλαμβανομένων 29 Ισπανόφωνων ή Λατίνων, 6 Μαύρων ή Αφροαμερικανών, 4 Αμερικανών ασιατικής καταγωγής και 3 πολυφυλετικών συμμετεχόντων). Η Moderna έχει υποβάλει τώρα αίτηση για χορήγηση άδειας έκτακτης ανάγκης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Ο Μπανσέλ πρόσθεσε: «Θα υποβάλουμε σήμερα αίτηση για εξουσιοδότηση έκτακτης ανάγκης από τον FDA και θα συνεχίσουμε με τις αναθεωρήσεις, που έχουν ήδη ξεκινήσει από αρκετές ρυθμιστικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο».

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το εμβόλιο της Moderna θα μπορούσε να εγκριθεί τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με αξιωματούχο της Σχολής Φαρμακευτικής Ιατρικής στις ΗΠΑ.