Στη Θράκη ο Βούλγαρος πρωθυπουργός για τον αγωγό IGB

Η ανησυχία για την επάρκεια ενέργειας εντείνεται στην βαλκανική χερσόνησο, λόγω της ουκρανικής κρίσης και πλέον οι χώρες που προμηθεύονται σχεδόν αποκλειστικά φυσικό αέριο από την Ρωσία αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.

Η Βουλγαρία στρέφει το ενδιαφέρον στην τροφοδοσία της με αζέρικο αέριο αλλά και LNG το οποίο θα φτάνει στο δίκτυό της από την Ελλάδα με διασυνδετήριο αγωγό (IGB).

Ο διάδρομος θα συνδέεται με τον TAP στο ύψος της Κομοτηνής και θα φτάνει έως την Σταρα Ζαγόρα, όπου θα διοχετεύει το φυσικό αέριο στο βουλγαρικό δίκτυο και από εκεί ποσότητες θα κατευθύνονται  στην Ρουμανία, Σλοβακία, Σερβία.

Λόγω της εντεινόμενης πίεσης για απεξάρτηση από τις ρωσικές δεξαμενές, η Βουλγαρία φλέγεται για την έναρξη λειτουργίας του IGB. Όπως όμως υποστηρίζει (δηλώσεις αξιωματούχων), ενώ από την πλευρά της η Σοφια έχει ήδη κατασκευάσει το κομμάτι του αγωγού  που της αναλογεί, από ελληνικής πλευράς εμφανίζονται καθυστερήσεις.

Σήμερα, μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ, μιλώντας σε συνέδριο στη Σόφια ανακοίνωσε, με δηκτικό μάλιστα σχόλιο, ότι σχεδιάζει να ταξιδέψει την ερχόμενη Παρασκευή στην Κομοτηνή με τον Βούλγαρο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νικολοφ «για να δούμε τι συμβαίνει με την περιβόητη ελληνική σύνδεση φυσικού αερίου».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς χαρακτήρισε «καταστροφή για τη Σερβία το ενδεχόμενο η Βουλγαρία να σταματήσει τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου εάν λάβει (σ.σ. όπως απειλεί η Μόσχα) για τη διαμετακόμιση τα ποσά σε ρούβλια».