Στο Ευρωκοινοβούλιο η υπόθεση Μπελέρη – «Πλήγμα για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας» λέει η Πορτογαλίδα εισηγήτρια της ένταξης

242

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έφτασε η υπόθεση του δημάρχου του ελληνικού μειονοτικού χωριού Χειμάρρα, Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος συνελήφθη παρανόμως από τις αλβανικές αρχές λίγο πριν την εκλογή του το περασμένο καλοκαίρι και έκτοτε κρατείται στις αλβανικές φυλακές.

Η σύλληψη Μπελέρι ήρθε στο προσκήνιο σε συζήτηση το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου, μετά από συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, καθώς οι ευρωβουλευτές συζητούσαν τις προοπτικές ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θέλουμε μόνο να αποδοθεί δικαιοσύνη», δήλωσε η Σουέλα Τζανίνα, πρέσβειρα της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Brussels Signal. Η Τζανίνα επέμεινε ότι η αλβανική κυβέρνηση επιθυμεί μια δίκαιη δίκη για τον Μπελέρη.

«Θα εξετάσουμε τα γεγονότα και ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα της υπόθεσης θα γίνουν σεβαστά τόσο εντός της Αλβανίας όσο και εκτός της Αλβανίας στην Ευρώπη».

Ο Μπελέρης συνελήφθη με την κατηγορία ότι φέρεται να δωροδόκησε ψηφοφόρους εν όψει των δημοτικών εκλογών. Πρόκειται για μία ξεκάθαρη πράξη διάκρισης όσον αφορά την εθνική ελληνική μειονότητα της Αλβανίας.

Η κηδεία της γιαγιάς του εκλεγμένου Έλληνα δημάρχου Φρέντι Μπέλερι στη Χιμάρε της Αλβανίας, ενέτεινε τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

– Brussels Signal (@brusselssignal) 8 Ιανουαρίου 2024

Τα μέλη της αλβανικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκαν ότι ήταν μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας καταστολής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Έντι Ράμα εναντίον τους.

Στη χώρα παρατηρείται έντονη πόλωση μεταξύ του Συντηρητικού Δημοκρατικού Κόμματος που βρίσκεται στην αντιπολίτευση και του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Οι διαιρέσεις αναζωπυρώθηκαν πρόσφατα από τη σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού και ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα με υποτιθέμενες κατηγορίες για διαφθορά.

Τα σχόλια της Τζανίνας ήρθαν μετά τις ανάμεικτες απόψεις που εξέφρασαν οι ευρωβουλευτές σχετικά με την Αλβανία.

Η Πορτογαλίδα ευρωβουλευτής Ιζαμπέλ Σάντος, εισηγήτρια του Κοινοβουλίου για την Αλβανία, δήλωσε ότι η βαλκανική χώρα «υπήρξε υποδειγματική στη διαδικασία ένταξής της».

Η χώρα είχε σημειώσει πρόοδο στην καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς και στην ευθυγράμμιση με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, είπε.

Η Σάντος αναφέρθηκε στις πρόσφατες εντάσεις, όχι μόνο για το Μπελέρη, αλλά και σχετικά με τον Μπερίσα που τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό.

«(Αυτά) τα περιστατικά … προκαλούν πλήγμα στην ένταξη της Αλβανίας, δεν πρέπει να φοβόμαστε να το πούμε», δήλωσε η Σάντος.

Η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ήταν επικριτική για την υπόθεση Μπελέρη.

Ισχυριζόμενη ότι η ακρόασή του είχε καθυστερήσει και ότι του είχε αρνηθεί να βγει από τη φυλακή για να μιλήσει με την ιδιότητά του ως δήμαρχος, η κ. Ασημακοπούλου είπε ότι το θέμα είναι μεγαλύτερο από μια διαμάχη δύο χωρών.

«Είναι μια υπόθεση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν είναι κάποιο διμερές ζήτημα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας», είπε.

«Δεν το λέω αυτό επειδή είμαι Ελληνίδα ευρωβουλευτής. Όχι, πρόκειται για μια ευρωπαϊκή υπόθεση, ένα ευρωπαϊκό ζήτημα […] το οποίο βαραίνει πολύ στη διαδικασία ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η ΕΕ επιταχύνει τη διεύρυνση, καθώς οι Βρυξέλλες επιθυμούν να θωρακίσουν τις γειτονικές χώρες από τη ρωσική και κινεζική επιρροή. Άλλες χώρες όπως η Μολδαβία, η Γεωργία και η Ουκρανία επιδιώκουν την προστασία της ΕΕ από τη Ρωσία.

Παρόλα αυτά, η υπόθεση Μπέλερη θα μπορούσε να σημάνει προβλήματα για την ένταξη της Αλβανίας στο μπλοκ, καθώς η Ελλάδα λέει ότι μπορεί να ασκήσει βέτο στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ εάν η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας υφίσταται «κακομεταχείριση».