Σύλληψη για απόπειρα χακαρίσματος της Tesla

Ένας Ρώσος προσπάθησε να δωροδοκήσει έναν υπάλληλο για να καταλάβει τα δεδομένα της Tesla με κακόβουλο λογισμικό. Το FBI παρακολουθούσε την υπόθεση σχεδόν από την αρχή και κατάφερε να συλλάβει τον ύποπτο τη μέρα που θα έφευγε και πάλι για την πατρίδα του.

Οι μέρες του Ψυχρού Πολέμου έχουν περάσει πολύ, αλλά φαίνεται ότι κάποιοι θέλουν να τις αναζωπυρώσουν. Ένας Ρώσος πολίτης που ονομάζεται Egor Igorevich Kriuchkov προσπάθησε να δωροδοκήσει έναν υπάλληλο της Tesla για να τον πείσει να εισαγάγει κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές της εταιρείας. Αυτό υποστηρίζει το DriveTeslaCanada.ca σε ότι έχει να κάνει με την εταιρεία που αφορά η κατηγορία που απευθύνεται στον συγκεκριμένο άνθρωπο, μια και το όνομα της εταιρείας για την οποία ο Kriuchkov ήθελε να πληρώσει για να βάλει στο χέρι το λογισμικό της, δεν αναφέρεται πουθενά στα έγγραφα του FBI που «συνοδεύουν» την υπόθεση. Από την άλλη πάλι, στα εν λόγω έγγραφα, ούτε τα ονόματα των μαρτύρων που οδήγησαν στη συγκεκριμένη σύλληψη αναφέρονται- για προφανείς λόγους και αυτά. Σύμφωνα με το Καναδέζικο δημοσίευμα, ο Kriuchkov πλησίασε έναν υπάλληλο της Tesla και του πρότεινε μια μεγάλη αμοιβή προκειμένου να εγκαταστήσει ένα συγκεκριμένο λογισμικό σε κάποιον από τους υπολογιστές της εταιρείας, προκειμένου να έχει πάτημα για το ολοκληρωτικό χακάρισμα που θα του επέτρεπε να ζητήσει λύτρα για την απελευθέρωση του λογισμικού.

Ο Ρώσος χάκερ επικοινώνησε αρχικά με τον (υποτιθέμενο) εργαζόμενο της Tesla στις 16 Ιουλίου μέσω Whatsapp. Στα σχετικά έγγραφα, το FBI αναφέρεται σε αυτόν τον υπάλληλο ως CHS1 (Confidential Human Source1). Αυτός και ο Kriuchkov είχαν ήδη συναντηθεί μια φορά ξανά το 2016. Ο Ρώσος είπε ότι πήρε την επαφή του CHS1 μέσω αμοιβαίας γνωριμίας και ότι πήγαινε στις ΗΠΑ και ήθελε να τον επισκεφθεί. Από εκεί και μετά, ακολούθησαν κι άλλες συναντήσεις, που όμως όλες ήταν υπό παρακολούθηση του FBI μια και ο CHS1, επικοινώνησε απευθείας μαζί τους μετά την πρώτη προσέγγιση του Ρώσου. Ο Kriuchkov πρότεινε το ποσό των 500.000 δολαρίων ως αμοιβή για την υπηρεσία αυτή, είτε σε μετρητά, είτε σε Bitcoins. Εν τέλει, ο Ρώσος συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να φύγει από τις ΗΠΑ και τώρα περιμένει τη δίκη, όντως ήδη στη φυλακή και πιθανότατα θα βοηθήσει το FBI να βρει τα άλλα μέλη της ομάδας που τον υποστήριζε, προκειμένου να διαπραγματευτεί καλύτερες συνθήκες κράτησης και μικρότερη ποινή.