Συναγερμός στον Καναδά: Ο καύσωνας έφερε πυρκαγιές που σαρώνουν τα πάντα

345

Μετά τον καύσωνα, ο Καναδάς καίγεται κι από πυρκαγιές. Ισχυροί άνεμοι που πνέουν εξαπλώνουν τις φωτιές που σαρώνουν τα πάντα. Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται από τα σπίτια τους μέσα και γύρω από το Λίτον. Ένα χωριό βορειοανατολικά του Βανκούβερ, που έγινε γνωστός αυτήν την εβδομάδα, διότι κατέγραψε εθνικό ρεκόρ ζέστης με 49,6 βαθμούς Κελσίου τρεις φορές!
Οι κάτοικοι προσπαθούν να βγουν έξω από την πόλη με τα αυτοκίνητά τους. Περνούν ανάμεσα από τις φλόγες. Η φωτιά εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα που αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους τα υπάρχοντα ακόμη και τα κατοικίδια ζώα τους.

Σε ανάρτηση του στο Facebook, μέλος του Καναδικού Κοινοβουλίου δήλωσε πως η πυρκαγιά έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στην πόλη Λίτον και στις γύρω ζωτικής σημασίας υποδομές. Η πόλη υπέστη δομικές ζημιές και το 90% του χωριού κάηκε, συμπεριλαμβανομένου του κέντρου της πόλης.

Την ιδιά ώρα ο πρωθυπουργός της επαρχίας Βρετανική Κολομβία, Τζον Χόργκαν, σχολίασε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η κατάσταση των πυρκαγιών είναι εξαιρετικά επικίνδυνη αυτή τη στιγμή. Οι ομάδες εκτάκτων περιστατικών κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν τους κατοίκους του Λίτον.

Στη Βρετανική Κολομβία, τουλάχιστον 486 ξαφνικοί θάνατοι αναφέρθηκαν σε διάστημα πέντε ημερών έως την Τετάρτη, σχεδόν τρεις φορές ο συνηθισμένος αριθμός που θα συνέβαινε στην επαρχία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Το κύμα καύσωνα μετακινείται προς τα ανατολικά, στο κέντρο του Καναδά με τις αρχές να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.