Συνάντηση Μπερνς – Ναρίσκιν: Συνομιλίες κορυφής CIA – FSB για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Στο έδαφος της Τουρκίας, μιας χώρας που σε όλη τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία επένδυσε πολλά στην εικόνα του επιτήδειου ουδέτερου μεταξύ των εμπολέμων, συναντώνται για συνομιλίες οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Ο Γουίλιαμ Μπερνς, αρχηγός της CIA, και ο Σεργκέι Ναρκίσιν της SVR συναντήθηκαν στην Άγκυρα με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον έχοντας στο επίκεντρο, σύμφωνα όσα τουλάχιστον έχουν ανακοινωθεί από την αμερικανική πλευρά, τα πυρηνικά όπλα. Είναι η πρώτη συνάντησή τους από την αρχή του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου, και μία από τις σπάνιες δια ζώσης επαφές υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο πλευρών.

Η Ρωσία, που δεν θέλησε να επεκταθεί στο περιεχόμενο των συνομιλιών, είχε αφήσει να αιωρείται η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Μπερνς επρόκειτο να  προειδοποιήσει τον συνομιλητή του – άρα έμμεσα και τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν – για τις επιπτώσεις από τη χρήση πυρηνικών και τους κινδύνους για την στρατηγική σταθερότητα από την κλιμάκωση των απειλών. Δεύτερο ζήτημα είναι οι Αμερικανοί κρατούμενοι στη Ρωσία, όπως η μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκράιμερ.

Οι ΗΠΑ, σημειώνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, παραμένουν στη θεμελιώδη αρχή: «Τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία». Αυτή είναι εξάλλου είναι και η θέση του προέδρου Μπάιντεν, ότι το Κίεβο είναι αυτό που θα ορίσει  αν και πότε θα αρχίσουν οι συνομιλίες για το τέλος του πολέμου. Οι New York Times σημειώνουν πάντως ότι στα ανώτατα κλιμάκια της αμερικανικής κυβνέρνησης έχει προκύψει διαφωνία για το αν θα πρέπει να πιέσουν το Κίεβο να επιδιώξει τέλος του πολέμου με διπλωματικά μέσα.

Πάντως ο Λευκός Οίκος ήταν προσεκτικός: δεν πρόκεται για διαπραγματεύσεις, ούτε και κάποιου είδους διακανονισμός για την Ουκρανία.

Για την περίπτωση της Γκράινερ, ΗΠΑ και Ρωσία θα αξιοποιήσουν ένα κανάλι επικοινωνίας (άγνωστο ποιο ακριβώς) για το οποίο είχαν συμφωνήσει πέρυσι στη Γενεύη Μπάιντεν και Πούτιν. Η Ουάσινγκτον έχει προσφερθεί να την ανταλλάξει, μαζί με έναν άλλο Αμερικανό, για έναν Ρώσο υπήκοο που κρατείται στις ΗΠΑ. Ως τώρα η Ρωσία δεν έχει απαντήσει στην πρόταση.

Κατά μία έννοια, πάντως, είναι μια συνάντηση δύο διαφορετικών κόσμων. Ο διπλωμάτης καριέρας με το άνθρωπο των μυστικών υπηρεσιών που πέρασε και από την πολιτική, χωρίς να έχει απομακρυθνεί πολύ από την τροχιά του στενού του φίλου, που σήμερα είναι πρόεδρος της Ρωσίας.

Βίοι παράλληλοι με τον Πούτιν

«Γεράκι» του κόσμου των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ο 67χρονος Σεργκέι Ναρίσκιν γνωρίζεται από παλιά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η φιλία τους ξεκίνησε στους διαδρόμους της KGB στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, στο Λένινγκραντ. Παιδιά και οι δύο μη προνομιούχων οικογενειών (δηλαδή όχι μελών του κόμματος), βρήκαν στις μυστικές υπηρεσιές διέξοδο και μια καλή καριέρα.

Αφού πέρασαν από τα σχολεία της υπηρεσίας, ο Ναρίσκιν τοποθετήθηκε στις Βρυξέλλες, στο οικονομικό τμήμα της ρωσικής πρεσβείας. Στην πραγματικότητα, παρακολουθούσε την έδρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αν και είναι άγνωστο πόσο αποτελεσματικός ήταν στην πραγματική του εργασία.