Συνεχείς εκβιασμοί της Μόσχας: Μειώνει ακόμα περισσότερο τις ροές από σήμερα η Gazprom – Εκτόξευση ρεκόρ στις τιμές

378

Η Ρωσική Gazprom, με νέες δικαιολογίες, μειώνει κι άλλο τη ροή φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream εκτοξεύοντας την διεθνή τιμή του φυσικού αερίου σε υψηλό 15 ετών!

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου ανακοίνωσε συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ότι η ροή φυσικού αερίου θα μειωθεί σε 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως από σήμερα, Τετάρτη, μείωση κατά το ήμισυ από τα τρέχοντα, ήδη μειωμένα επίπεδα, επειδή χρειάζεται να σταματήσει τη λειτουργία άλλης τουρμπίνας σε σταθμό συμπίεσης βάσει οδηγιών ομάδας επιτήρησης της βιομηχανίας.

Όλα αυτά την ώρα που Βρυξέλλες και Βερολίνο μιλούν για πολιτικά υποκινούμενη ενέργεια. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας που βλέπει να εκτυλίσσεται η πρώτη παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Η περαιτέρω μείωση της ρωσικής προμήθειας φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 είναι απόδειξη ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν “συνεχίζει το βρώμικο παιχνίδι της κατάχρησης και του εκβιασμού”, τόνισε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Γιόζεφ Σικέλα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατηγορήσει επανειλημμένως τη Ρωσία για ενεργειακό εκβιασμό, ενώ το Κρεμλίνο δηλώνει ότι οι μειώσεις στις παραδόσεις φυσικού αερίου έχουν προκληθεί ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων.

Χθες πάντως οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία εθελοντικής μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου μπρος στην υφέρπουσα απειλή τις Μόσχας να διακόψει ανα πάσα στιγμή την τροφοδοσία.

Οι 27 συμφώνησαν να μειώσουν κατά 15% την κατανάλωση μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023 με μέτρα δικής τους επιλογής και αρκετές εξαιρέσεις σε ένα μήνυμα ευρωπαϊκής ενότητας απέναντι στο Κρεμλίνο, το οποίο την ίδια ημέρα μείωσε περισσότερο τη ροή του φυσικού αερίου.

Επίσης αν υπάρξει ενεργειακός συναγερμός με ξαφνική διακοπή ρωσικού αερίου, η Κομισιόν θα διαβιβάσει το θέμα στο Συμβούλιο και η τελική απόφαση θα ληφθεί από την πλειοψηφία των χωρών και όχι μονομερώς από την Επιτροπή.

ΔΝΤ: “Μαύρα” σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη και πάλι, προειδοποιώντας ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι από τον υψηλό πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορούν να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία στο χείλος της ύφεσης εάν δεν αντιμετωπιστούν.

Η ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ θα επιβραδύνει στο 3,2% το 2022 από την προηγούμενη πρόβλεψη του 3,6% που είχε κάνει τον Απρίλιο το ΔΝΤ, σύμφωνα με το αναθεωρημένο “World Economic Outlook” που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ταμείο.

Το ΔΝΤ σημειώνει μάλιστα στην έκθεση του ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους λόγω των καθοδικών πιέσεων από την Κίνα και τη Ρωσία.

Το Ταμείο μείωσε παράλληλα την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη το 2023 στο 2,9% από την εκτίμηση του Απριλίου για 3,6%, επικαλούμενο τον αντίκτυπο από την πιο σφικτή νομισματική πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η παγκόσμια ανάπτυξη ανέκαμψε το 2021 στο 6,1% μετά την κρίση της πανδημίας της COVID-19 που οδήγησε σε συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,1% το 2020.

“Οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από τον Απρίλιο. Ο κόσμος μπορεί σύντομα να βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης, μόλις δύο χρόνια μετά την προηγούμενη ύφεση”, σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Pierre-Olivier Gourinchas.

Για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ “βλέπει” η ανάπτυξη να φτάσει το 2,3% το 2022, με επιβράδυνση όμως στο 1,0% το 2023. Στις προβλέψεις του Απριλίου το Ταμείο έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,7% και 2,3% αντίστοιχα.

Παράλληλα, το Ταμείο έκοψε την πρόβλεψη του για την Κίνα, τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 3,3% το 2022 από 4,4% τον Απρίλιο, επικαλούμενο τις εξάρσεις της πανδημίας της COVID-19 και τα μαζικά lockdowns στις κινεζικές πόλεις που πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα και την ομαλή λειτουργία των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων. Για το επόμενο έτος περιμένει η ανάπτυξη να φτάσει το 4,6%.

Το ΔΝΤ μείωσε επίσης τις προβλέψεις του για την Ευρωζώνη το 2022 στο 2,6% από 2,8% τον Απρίλιο, επικαλούμενο το ράλι του πληθωρισμού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με περαιτέρω επιβράδυνση το 2023 στο 1,2%.

Για τη Γερμανία ειδικότερα, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, το Ταμείο μείωσε την πρόβλεψη του για το 2022 στο 1,2% από 2,1% που ήταν τον Απρίλιο.

Η ρωσική οικονομία στο μεταξύ αναμένεται να συρρικνωθεί 6,0% το 2022 και ακόμα 3,5% το 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Για την ουκρανική οικονομία το Ταμείο προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 45% λόγω του πολέμου, αν και επισημαίνει ότι οι προβλέψεις του εμπεριέχουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.