Συνομιλίες Τουρκίας – Αιγύπτου: Οι 3 προϋποθέσεις του Αλ-Σισί για εξομάλυνση των σχέσεων

Μετά από μία δεκαετία, χθες έκατσαν στο ίδιο τραπέζι Τουρκία και Αίγυπτος, σε μία προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο κρατών.

Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ στην Αίγυπτο, ωστόσο ο πρόεδρος της χώρας, Αμπτέλ Φατάχ αλ-Σίσι, έβαλε στο τραπέζι τρεις προϋποθέσεις προκειμένου να πουν οι δύο χώρες σε μία νέα σελίδα στις μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο εθνικού δικτύου, τον Φουάντ Αμπου Χαμιλά, η Αίγυπτος έβαλε τις εξής προϋποθέσεις:

Παράδοση των μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος και καταζητούνται από την αιγυπτιακή δικαιοσύνη και εμπλέκονται στη διεξαγωγή ένοπλων επιχειρήσεων κατά του στρατού, της αστυνομίας και των πολιτών.

Τερματισμός της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στο λιβυκό έδαφος και απόσυρση όλων των φιλοτουρκικών πολιτοφυλακών από τη Λιβύη.

Τερματισμός των διαφορών με Κύπρο και Ελλάδα και επίτευξη μιας ικανοποιητικής φόρμουλας συμφωνίας με αντάλλαγμα η Τουρκία να γίνει μέλος του Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου επλήγησαν όταν ο τότε αρχηγός του στρατού της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι ηγήθηκε της ανατροπής του Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, συμμάχου της Άγκυρας, το 2013. Τον περασμένο μήνα, ο Σούκρι επισκέφτηκε την Τουρκία σε ένδειξη αλληλεγγύης μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που προκάλεσαν περισσότερους από 50.000 νεκρούς στην Τουρκία και τη Συρία.