Τεχνητή νοημοσύνη: Οι κίνδυνοι από την επικράτησή της – Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν μέτρα

2205

Να ληφθούν μέτρα για τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης ζητούν κυβερνήσεις και ειδικοί, ανάμεσά τους και δημιουργοί της προηγμένης τεχνολογίας που εισβάλει στη ζωή μας.

«Ήταν τιμή και πρόκληση να ηγηθώ μιας διευρυμένης κυβέρνησης στη διάρκεια της τελευταίας κοινοβουλευτικής χρονιάς».

Θα μπορούσε να είναι μια από τις συνηθισμένες ομιλίες της Δανής πρωθυπουργού Μέτε Φρεντέρικσεν τις οποίες συντάσσει με στενούς συνεργάτες. Όμως ένα μέρος της ήταν προϊόν τεχνητής νοημοσύνης.

«Την έγραψε το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT. Ακόμη κι αν δεν πετυχαίνει πάντα διάνα τις λεπτομέρειες της κυβερνητικής ατζέντας ή τη στίξη, αυτό που μπορεί να κάνει είναι ταυτόχρονα συναρπαστικό και τρομακτικό».

Κορυφαίοι ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης προειδοποιούν για τους κινδύνους.

«Ο μετριασμός του κινδύνου εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελέσει παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με άλλους κινδύνους κοινωνικής κλίμακας, όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος».

Οι ειδικοί, ανάμεσα τους δύο από τους «νονούς» της τεχνητής νοημοσύνης, ανησυχούν για το ενδεχόμενο να βρεθεί αυτή η τεχνολογία σε λάθος χέρια και ζητούν να υπάρξει ρύθμιση.

 «Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι η ικανότητα αυτών των μοντέλων να χειραγωγούν, να πείθουν, να παρέχουν ένα είδος διαδραστικής παραπληροφόρησης».

Αυτήν την στιγμή τα συγκεκριμένα εργαλεία δεν είναι εξυπνότερα από τους ανθρώπους, όμως θα μπορούσαν να γίνουν, λένε οι ειδικοί.