Θεοχάρης: «Η φοροδιαφυγή μάς εμποδίζει να μειώσουμε τους συντελεστές»

322
Θεοχάρης

Ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο είναι σε διαβούλευση, δίνοντας έμφαση στους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Είδαμε ότι αυτό το σύστημα, ιδιαίτερα σε αυτούς οι οποίοι είναι σχετικά ειλικρινείς, ήταν αρκετά αυστηρό και οδηγούσε σε υπέρογκη επιβάρυνση του φορολογούμενου» ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Τόνισε πως στους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν από 15.000 έως 30.000 έγιναν σημαντικές βελτιώσεις, αλλά και πως «τρέχουμε και τα τελευταία σενάρια, έτσι να δούμε ακριβώς πώς επηρεάζει όλες τις κατηγορίες και θα δούμε κάποιες αλλαγές οι οποίες δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και τη στόχευση, αλλά λίγο τους τρόπους υπολογισμού ώστε να βελτιώσουμε όλες αυτές τις κατηγορίες την επιβάρυνση».

Αναφορικά στο πιθανό πολιτικό κόστος που μπορεί να έχει αυτό το νομοσχέδιο είπε: «Οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να γίνονται με βάση το πολιτικό κόστος, αλλά αν πιστεύουμε σε αυτές, αν πράγματι θεωρούμε ότι λύνουν προβλήματα».

Και πρόσθεσε: «Βλέπουμε ότι υπάρχει ένα υπαρκτό ουσιαστικό πρόβλημα, ένα πρόβλημα το οποίο δεν μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να μειώνουμε τους συντελεστές. Επειδή ακριβώς η κατάσταση είχε φτάσει σε ένα σημείο που πραγματικά υπήρχε και υπάρχει «θράσος» η κοινωνία πια είναι αγανακτισμένη με τέτοιου είδους φαινόμενα. Κατά την άποψή μου το πολιτικό κόστος θα το έχουμε αν δεν κάνουμε τίποτε».

Περιθώριο ως τον Φεβρουάριο για την σύνδεση με POS
«Η μαχητικότητα του τεκμηρίου που εισάγουμε, σε σχέση με τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, είναι βασική παράμετρος του συστήματος, γιατί ακριβώς δίνει τη διέξοδο σε μια σειρά από επαγγελματίες με αντικειμενικούς λόγους, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να δουλέψουν, να ασχοληθούν όσο θα ήθελαν με την εργασία τους, με την ατομική τους επιχείρηση, να αλλάζει το τεκμαρτό γι αυτούς ανάλογα με τις συνθήκες τις οποίες κάθε χρονιά έχουν οι ίδιοι. Αυτό θα γίνει με μια διαδικασία η οποία προσπαθούμε να την κάνουμε όσο γίνεται πιο αυτοματοποιημένη και όσο γίνεται πιο εύκολη. Και σε τελική ανάλυση, πάντοτε υπάρχει διέξοδος για τον καθένα του ελέγχου, ο οποίος έλεγχος μπορεί να βγάλει ότι πραγματικά κάποιος είναι ειλικρινής» σημείωσε σε άλλο σημείο.

«Κάποιος ο οποίος δηλώνει ας το πούμε 3.000 ευρώ εισόδημα, ενώ θα έπρεπε να δηλώσει 5.000 ευρώ εισόδημα, δηλαδή μια χαμηλής έντασης φοροδιαφυγή, καταλαβαίνετε ότι η εφορία δεν έχει 500.000 ελεγκτές να κάνει όλον αυτόν τον έλεγχο. Αυτό δυστυχώς πάει και στην καρδιά της συνείδησης της φορολογικής που δυστυχώς δεν έχουμε στη χώρα μας» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το POS σημείωσε χαρακτηριστικά πως «ήδη έχουμε ενεργοποιήσει όλες τις υπουργικές αποφάσεις, περάσαμε διατάξεις το καλοκαίρι, βγάλαμε αποφάσεις και εγκυκλίους αυτό το χρονικό διάστημα, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και είμαστε σε συνεχή επαφή με την αγορά, το περιθώριο που έχουμε δώσει είναι μέχρι το Φεβρουάριο του 2024, όπου θέλουμε να έχουν συνδεθεί όλες οι ταμειακές μηχανές με τα POS» ενώ ερωτηθείς για σχετικά πρόστιμα τόνισε πως «αυτό περάσαμε το καλοκαίρι» υπογραμμίζοντας πως οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα ξεκινήσουν μια διαδικασία ελέγχου.

Τέλος, ερωτηθείς για τη δήλωση Τσακλόγλου που πυροδότησε αντιδράσεις σημείωσε πως «ήταν μια λανθασμένη δήλωση. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και κατηγορηματικοί και ο ίδιος με γενναιότητα είπε ότι έκανε μια λανθασμένη δήλωση και ζήτησε συγγνώμη και στο βαθμό που μου αναλογεί κι εγώ ζητάω συγνώμη, διότι πραγματικά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα μια τέτοια τέτοιου είδους δήλωση» ενώ πρόσθεσε, επιστρέφοντας στο νομοσχέδιο πως «ο σκοπός είναι να υπάρχουν συνθήκες εργασίας οι οποίες να επιτρέπουν και στους δικηγόρους να μπορούν να βγάζουν τα προς το ζην και στους ντελίβερι, αλλά και σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες.

Δεν έχει κανένα λόγο να στοχοποιήσει καμία κατηγορία και εν πάση περιπτώσει δεν το κάνουμε εμείς με αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο. Αυτό που λέμε είναι ότι υπάρχουν αδικίες και μεταξύ των επαγγελματικών κλάδων. Δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, τα συνήθη υποζύγια, αλλά και εσωτερικά μέσα στους ελεύθερους επαγγελματίες. Το 4% πληρώνει το 50% των φόρων. Αυτό είναι μια αδικία απέναντι στους συναδέλφους που είναι ειλικρινείς, η οποία δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι».