Το ναξιώτικο έθιμο της ξινομυζήθρας και τα προσεχώς ΠΟΠ αμνοερίφια!

430

Μία υπέροχη τηλεοπτική συνάντηση.

 

Σ’ ένα ναξιώτικο τυροκομιό ταξίδεψε η κάμερα των Γιάννη Πιτταρά και Δημήτρη Κοτταρίδη για να καταγράψει για την ΕΡΤ1 το έθιμο της ξινομυζήθρας, που τυροκομείται παραδοσιακά τη Μεγάλη Εβδομάδα για να είναι έτοιμη για το τραπέζι της Λαμπρής και δεν λείπει από κανένα αξιώτικο σπίτι.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, της «ατμομηχανής» της πρωτογενούς παραγωγής του νησιού, Δημήτρης Καπούνης, ευχήθηκε πήζοντας (κυριολεκτικά) και παράλληλα σημείωσε πως τα νησιωτικά προϊόντα με το αυξημένο μεταφορικό κόστος πρέπει να στηριχθούν από την ΕΕ.

Και είναι πράγματι πολλά και εκλεκτά τα ναξιώτικα προϊόντα. Από τα μοναδικά τυριά και την ξακουστή πατάτα, μέχρι τα αμνοερίφια με την ασυναγώνιστη γεύση, που σύντομα θα είναι και ΠΟΠ.

Αξίζουν μια θέση σε κάθε πασχαλινό τραπέζι!