Το τηλεσκόπιο James Webb “εισβάλλει” στην παγωμένη καρδιά διαστημικού νέφους

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb κοίταξε μέσα σε ένα μοριακό σύννεφο που βρίσκεται 630 έτη φωτός μακριά, στέλνοτας φωτογραφίες πάγων κατασκευασμένους από διαφορετικά στοιχεία.

Τα μοριακά νέφη είναι διαστρικές ομάδες αερίων και σκόνης όπου μπορούν να σχηματιστούν μόρια υδρογόνου και μονοξειδίου του άνθρακα. Πυκνές συστάδες μέσα σε αυτά τα σύννεφα μπορούν να καταρρεύσουν για να σχηματίσουν νεαρά αστέρια που ονομάζονται πρωτοαστέρες.

Το τηλεσκόπιο Webb εστίασε στο σκοτεινό μοριακό σύννεφο Chamaeleon I, το οποίο φαίνεται μπλε στη νέα εικόνα. Ένας νεαρός πρωτοαστέρας, που ονομάζεται Ced 110 IRS 4, λάμπει με πορτοκαλί χρώμα στα αριστερά. Το περιοδικό Nature Astronomy δημοσίευσε τη Δευτέρα μια μελέτη που περιλαμβάνει την εικόνα.

Περισσότερες πορτοκαλί κουκκίδες αντιπροσωπεύουν φως από αστέρια στο φόντο, που διαπερνούν το σύννεφο. Το αστρικό φως βοήθησε τους αστρονόμους να προσδιορίσουν το ποικίλο εύρος παγωμένων μορίων μέσα στο σκοτεινό μοριακό σύννεφο Chamaeleon I, το οποίο σχηματίζει δεκάδες νεαρά αστέρια.

Το τηλεσκόπιο Webb βλέπει το σύμπαν μέσω του υπέρυθρου φωτός, το οποίο είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι. Το υπέρυθρο φως μπορεί να αποκαλύψει κρυμμένες πτυχές του σύμπαντος και να διαπεράσει πυκνά σμήνη αερίων και σκόνης που διαφορετικά θα επισκίαζαν τη θέα.

Οι αστρονόμοι έχουν χρησιμοποιήσει το διαστημικό παρατηρητήριο για να ανακαλύψουν μια ποικιλία από μερικούς από τους πιο ψυχρούς πάγους στις πιο σκοτεινές περιοχές ενός μοριακού νέφους μέχρι σήμερα. Κατά τη διάρκεια έρευνας στο νέφος, η διεθνής ερευνητική ομάδα εντόπισε πάγο νερού, καθώς και κατεψυγμένες μορφές αμμωνίας, μεθανόλης, μεθανίου και καρβονυλοσουλφιδίου.

Αυτά τα παγωμένα μόρια θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στο σχηματισμό αστεριών και πλανητών – ακόμα και στα δομικά στοιχεία της ζωής.

Οι πάγοι μπορούν να εφοδιάσουν τους πλανήτες με άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο, άζωτο και θείο, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο σχηματισμό ενός κατοικήσιμου πλανήτη όπως η Γη, όπου χρησιμοποιούνται σε πλανητικές ατμόσφαιρες καθώς και σε αμινοξέα, σάκχαρα και αλκοόλες.

«Τα αποτελέσματά μας παρέχουν πληροφορίες για το αρχικό, σκοτεινό στάδιο χημείας του σχηματισμού πάγου στους κόκκους διαστρικής σκόνης που θα αναπτυχθούν σε βότσαλα μεγέθους εκατοστών από τα οποία σχηματίζονται πλανήτες σε δίσκους», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Melissa McClure, αστρονόμος και βοηθός καθηγητή στο Παρατηρητήριο του Leiden στην Ολλανδία. Η McClure είναι ο κύριος ερευνητής του προγράμματος παρατήρησης.

«Αυτές οι παρατηρήσεις ανοίγουν ένα νέο παράθυρο στις οδούς σχηματισμού για τα απλά και πολύπλοκα μόρια που χρειάζονται για να γίνουν τα δομικά στοιχεία της ζωής».