Τουρκία: Ο Ερντογάν διαφημίζει το μέλι της περιοχής του, αλλά αυτό «εξαφανίζεται» λόγω ενός λατομείου

Δεν έπιασαν «τόπο» οι διατροφικές οδηγίες που έδωσε ο Ερντογάν στους πολίτες της Τουρκίας. Η συνταγή ευεξίας από βουβαλίσιο γιαούρτι, μέλι καστανιάς, βρώμη και χουρμάδες που πρότεινε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το κόστος υπολογίστηκε σε 687 Τ.Λ, συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στην Τουρκία.

Αυτή την φορά από συμπατριώτες του Ερντογάν στο Ρίζε (Ριζούντα) του Πόντου, που διαμαρτύρονται στην ίδρυση και λειτουργία λατομείου στην περιοχή τους, που -σύμφωνα με τους ίδιους- θα καταστρέψει μεγάλο κομμάτι του δάσους και την μελισσοτροφία στην περιοχή.

«Αντίδραση για το «μέλι» του προέδρου Ερντογάν από τη γενέτειρά του Ρίζε» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Cumhuriyet, που αναφέρεται στις αντιδράσεις κατοίκων της ιδιαίτερης πατρίδας του Ερντογάν, που έχουν κινητοποιηθεί κατά της λειτουργίας λατομείου στην περιοχή Ικιζντερέ στη Ριζούντα, που παράγει ετησίως 22 τόνους μελιού.

«Το μέλι κάστανου της περιοχής είναι ένα από τα καλύτερα μέλια στην Τουρκία. Έκοψαν τις καστανιές για το νέο λατομείο χωρίς έλεος. Η μελισσοκομία εξαφανίζεται. Οι μέλισσες πεθαίνουν ή μεταναστεύουν. Αν φύγουν οι μέλισσες από εδώ, δεν θα υπάρχει παραγωγή για χίλια χρόνια. Το τελευταίο μέλι από κάστανο το στείλαμε στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και στον Πρόεδρο Ερντογάν, λέγοντάς τους : “Δεν θα έχετε την ευκαιρία να φάτε ξανά μέλι από το Ρίζε”. Δεν υπήρξε ανταπόκριση» σχολίασε ο πρόεδρος της Περιβαλλοντικής Ένωσης της περιοχής Ασουμάν Φαζλίογλου, που αντιτίθεται στη λειτουργία της λατομικής μονάδας.

Το μέλι κάστανου από το Ικιζντερέ θεωρείται από τα καλύτερα μέλια στην Τουρκία. Τοπική κοινωνία και περιβαλλοντικές ενώσεις διαμαρτύρονται κατά του νέου λατομείου, που ωστόσο συνεχίζει τις αναγκαίες εργασίες ώστε να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα.