Τουρκία: Συνεχίζονται οι παραβιάσεις και οι προκλήσεις – «Θερμό» καλοκαίρι προαναγγέλλει η Άγκυρα

Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την τούρκικη προκλητικότητα και τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την πρόθεση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Δεσποτόπουλος μίλησε για τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας σε σχέση με την πιθανή ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Μετά την ιστορία με τους S- 400 και την αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, η Τουρκία επιχειρεί να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ. δεν έχει καταφέρει να αποκαταστήσει τις σχέσεις τους αλλά τα μηνύματα που στέλνει είναι αντιφατικά. Ο Ερντογάν προσπαθεί να αξιοποιήσει οποιαδήποτε ευκαιρία του δίδεται, προκειμένου να εκβιάσει μία συζήτηση με τους Αμερικανούς», ανέφερε αρχικά.

«Αυτό δείχνει και το αδιέξοδο της πολιτικής του, το να τα έχει καλά με τις ΗΠΑ αλλά και με τη Ρωσία. Η Τούρκοι διαπραγματεύονται την αναβάθμιση αεροσκαφών 40 ετών. Διαπραγματεύεαι βέτο στο ΝΑΤΟ και αυτό δείχνει τις κακές του σχέσεις με την Δύση», πρόσθεσε.

«Όταν είσαι ανάμεσα σε δύο «βάρκες». Εάν συμφωνήσει στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, τότε θα έρθει σε αντιπαλότητα με την Ρωσία και τον Πούτιν. Πρέπει να πάρει μία απόφαση και να μην διαπραγματεύεται συνέχεια. Εάν ασκήσει βέτο ο Τούρκος πρόεδρος, θα σημαίνει την πλήρη απομόνωσή του από την Δύση», διευκρίνισε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Τέλος, για την στάση της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και στη σχέση της με τη Δύση, ο κ Δεσποτόπουλους είπε πως, «Είμαστε σε μία κατάσταση που ευχόμαστε να μην οδηγηθούμε σε έναν πυρηνικό πόλεμο αλλά σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Ο Πούτιν, αντιλαμβανόμενος ότι πάει να χάσει το μοναδικό του όπλο, δηλαδή την ενεργειακή εξάρτηση της Δύσης από τη Ρωσία, προσπαθεί να διευθετήσει ό,τι εκκρεμεί από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και μετά».