Τρίτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

205
Test tubes labelled "Monkeypox virus positive" are seen in this illustration taken May 23, 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Νέο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε στην Ελλάδα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα τρία.

Πιο συγκεκριμένα, το τρίτο καταγεγραμμένο περιστατικό αφορά ένα άνδρας από τη Βρετανία, ο οποίος εντοπίστηκε στο νησί της Νάξου ως ύποπτο κρούσμα και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ως θετικό.

Ο 30χρονος οδηγήθηκε στην Αθήνα, σε ειδική κάψουλα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν» και μπήκε σε θάλαμο υψηλής πίεσης. Η αεροδιακομιδή πραγματοποιήθηκε, καθώς εντοπίστηκαν στο δέρμα του 30χρονου τα εξανθήματα, ενώ ο ίδιος εμφάνισε και πυρετό.

Σημειώνεται, ότι και τα τρία κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη χώρα, είναι εισαγόμενα από το εξωτερικό και δεν έχει υπάρξει εσωτερική διασπορά της νόσου.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και ότι όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης της ασθένειας έχουν ληφθεί.

Πάνω από 1.500 κρούσματα στην Ευρώπη
Μέσω της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA), η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στη σύναψη σύμβασης με την εταιρεία Bavarian Nordic για την αγορά 109.090 δόσεων του εμβολίου 3ης γενιάς, ως απάντηση στην τρέχουσα επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων. Η προμήθεια των κρατών-μελών θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός και θα δοθεί προτεραιότητα στις χώρες με τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Αυτή τη στιγμή έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 1.500 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων, σε 25 χώρες της Ευρώπης οι οποίες συνιστούν περίπου το 85% του συνόλου των διαγνώσεων παγκοσμίως. Υπενθυμίζεται πως στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί τρία κρούσματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί για πρώτη φορά κονδύλια μέσω του προγράμματος EU4Health για απευθείας αγορά εμβολίων και προμήθεια των κρατών-μελών της. Το εμβόλιο αυτό είναι εγκεκριμένο για την αντιμετώπιση της ευλογιάς στην Ευρώπη, αλλά είναι εξίσου αποτελεσματικό για την ευλογιά των πιθήκων. Η απόκριση της ΕΕ σε αυτή την επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων αποδεικνύει πως με συντονισμένες ενέργειες τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να πετύχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα, αναφέρει, τέλος ο ΕΟΔΥ.

Πώς μεταδίδεται η ευλογιά των πιθήκων – Τα συμπτώματα
Από τα ζώα μέσω κοντινής επαφής με άνθρωπο, κυρίως, από δάγκωμα, γρατσουνιά ή επαφή με κάποιο σωματικό υγρό του ζώου. Είναι σπάνιο αλλά μπορεί να μεταδοθεί και μεταξύ ανθρώπων που έχουν πολύ κοντινή επαφή. Η μετάδοση μπορεί να συμβεί μέσω επαφής με σωματικά υγρά και αναπνευστικά σταγονίδια, για παράδειγμα από τις φουσκάλες με υγρό που εμφανίζονται στο δέρμα του ασθενούς, ή αν κάποιος πλησιάζοντας αρκετά εισπνεύσει μεγάλα αερομεταφερόμενα σταγονίδια.

Αυτά τα σταγονίδια γενικά δεν μπορούν να ταξιδέψουν περισσότερο από περίπου 1 μέτρο (σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων). Επιπλέον, το να αγγίξει κάποιος ρούχα, κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που χρησιμοποιεί κάποιος με ευλογιά των πιθήκων μπορεί επίσης να είναι ένας κίνδυνος.

Προκαλεί πυρετό, πόνους στο σώμα, πρησμένους λεμφαδένες, και τελικά «ευλογιά» – αυτές τις επώδυνες, γεμάτες με υγρό φουσκάλες στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια. Η ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως ήπια, με τους περισσότερους ανθρώπους να αναρρώνουν χωρίς θεραπεία σε 14 έως 28 ημέρες. Η λοίμωξη μπορεί να χωριστεί σε δύο περιόδους:

Α. περίοδος εισβολής (που διαρκεί ως 5 ημέρες) και χαρακτηρίζεται από πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, πρήξιμο των λεμφαδένων, πόνο στην πλάτη, μυϊκοί πόνοι και έντονη εξασθένηση (έλλειψη ενέργειας). Αυτό το πρήξιμο των λεμφαδένων είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ευλογιάς των πιθήκων σε σύγκριση με άλλες ασθένειες που μπορεί αρχικά να εμφανίζονται παρόμοιες (όπως ανεμοβλογιά, ιλαρά, ευλογιά).

Β. εξάνθημα στο δέρμα αρχίζει συνήθως εντός 1-3 ημερών από την εμφάνιση πυρετού. Το εξάνθημα τείνει να συγκεντρώνεται περισσότερο στο πρόσωπο και τα άκρα παρά στον κορμό. Επίσης επηρεάζονται οι στοματικοί βλεννογόνοι (στο 70% των περιπτώσεων), τα γεννητικά όργανα (30%), τα μάτια (επιπεφυκότες κατά 20%), καθώς και ο κερατοειδής. Το εξάνθημα εξελίσσεται διαδοχικά από κηλίδες, που σταδιακά εξελίσσονται σε κυστίδια (γεμάτα με διαυγές υγρό), φλύκταινες (γεμάτες με κιτρινωπό υγρό) και κρούστες που στεγνώνουν και πέφτουν.