Ζαπορίζια: Αρνούνται οι Ρώσοι ουκρανικούς ισχυρισμούς περί αποχώρησης από τον πυρηνικό σταθμό

Ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, παραμένει υπό ρωσικό έλεγχο, δήλωσαν οι αρχές που εγκατέστησε η Μόσχα στην κοντινή πόλη Ενεργοντάρ τη Δευτέρα, αφού Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να φύγουν.

«Τα μέσα διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις ότι η Ρωσία φέρεται να σχεδιάζει να αποσυρθεί από την Ενεργοντάρ και να εγκαταλείψει το (εργοστάσιο). Αυτές οι πληροφορίες δεν είναι αληθινές», έγραψε η διοίκηση που έχει εγκατασταθεί από τη Ρωσία στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε την Κυριακή ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να προετοιμάζονται να εκκενώσουν το τεράστιο εργοστάσιο της Ζαπορίζια που κατέλαβαν τον Μάρτιο, αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν αλληλοκατηγορηθεί ότι βομβάρδισαν την τοποθεσία του συγκροτήματος αντιδραστήρων.

Και οι δύο πλευρές έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής. Ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τα πυρηνικά (Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας) θέλει να δημιουργήσει μια ζώνη προστασίας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη.

Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχάιλο Ποντόλιακ, δήλωσε αργά την Κυριακή ότι δεν είχε καμία αμφιβολία ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα εγκαταλείψουν το εργοστάσιο, όπου εξακολουθεί να επιχειρεί το ουκρανικό προσωπικό. Πολλοί από αυτούς τους εργάτες ζουν στο Ενεργοντάρ.

«Η γραμμή άμυνας αρχίζει να υποχωρεί προς τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο κ. Ποντόλιακ στην ουκρανική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία «θα πάρει πίσω» το εργοστάσιο.