Τσίπρας: Οι επιπτώσεις του πολέμου δεν έχουν φανεί ακόμη στην ακρίβεια

229

Στο διάστημα που η αξιωματική αντιπολίτευση περιμένει από τον πρωθυπουργό να πάρει θέση και να απαντήσει εάν υιοθετεί όσα είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ πως οι πολίτες μειώνουν την κατανάλωση για “ψυχολογικούς λόγους” ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τις επαφές του με εκπροσώπους των κλάδων που επηρεάζονται από την ακρίβεια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας καθώς και με εκπροσώπους συνδέσμων Βιομηχανιών στα γραφεία του κόμματος.

Κατά τη συνάντηση είπε πως οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν έχουν φανεί ακόμη, ότι θα πρέπει να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις στη βάση όσων έκαναν κυβερνήσεις στην ΕΕ και ότι στην Ελλάδα είμαστε με ακριβό ρεύμα από τον Σεπτέμβριο όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη τώρα φαίνονται οι αυξήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης “out of the box” το οποίο όπως ανέφερε πρέπει να βασίζεται στην “ουσιαστική παρέμβαση του κράτους, τους ουσιαστικούς ελέγχους και τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας”. Σε ό,τι αφορά δε τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιηθούν σημείωσε πως αυτά αφορούν την ενίσχυση της προθεσμιακής αγοράς, την υποχρεωτικότητα διμερών συμβολαίων κι αν χρειαστεί για κάποιο διάστημα και την αναστολή του χρηματιστηρίου ενέργειας, ώστε να υπάρξει σταθεροποίηση των τιμών.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτήρισε “αδιανόητο” αυτό που συμβαίνει με την “τρομακτική αύξηση του ενεργειακού κόστους” και τόνισε πως αυτό πρέπει να σταματήσει. Κατά την άποψή του το να επιδοτεί η κυβέρνηση εκ των υστέρων τα νοικοκυριά αφήνοντας αλώβητο το μηχανισμό αισχροκέρδειας, στην πραγματικότητα είναι σαν να επιδοτεί την ίδια την αισχροκέρδεια. Κι αυτό διότι το περιθώριο κέρδους είναι τεράστιο αφού το κόστος παραγωγής είναι 200 ευρώ και αυτό της πώλησης φθάνει τα 450 ευρώ.

 

Κατήγγειλε δε ότι μεταξύ των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών η ΔΕΗ κατέχει τη μερίδα του λέοντος σε αυτήν τη διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι στην συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής” ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είπε ότι “ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τη φωτιά με νεροπίστολα”.

Ανέφερε δε πως “για παραπάνω από έναν χρόνο αρνείται να δει το πρόβλημα, είπε ψέματα στη ΔΕΘ όταν διαβεβαίωνε ότι το κράτος θα καλύψει κατά 80% τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, καταψήφισε δύο φορές την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για πλαφόν στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και έφτασε να προκαλεί τον κοινό νου, μιλώντας για μέτρα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας.