Αμερικανός αξιωματούχος: Οι σύμβουλοι του Πούτιν τον παραπληροφορούν για τις στρατιωτικές απώλειες

273

Εξακολουθούν να εκφράζουν την ανησυχία τους οι αμερικανικές αρχές για τις κινήσεις της Μόσχας καθώς δεν πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο προβαίνει σε βήματα απόσυρσης αλλά ανασύνταξης.

Ο Ρώσος πρόεδρος παραπλανήθηκε από τους συμβούλους του για την κακή τροπή που έχει πάρει για τη Μόσχα ο πόλεμος στην Ουκρανία και πόσο επιζήμιες είναι οι κυρώσεις των Δυτικών για τη ρωσική οικονομία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, επικαλούμενος αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών.

«Πιστεύουμε ότι ο Πούτιν παραπληροφορείται από τους συμβούλους του για το πόσο κακές είναι οι επιδόσεις του ρωσικού στρατού και πως η ρωσική οικονομία ακρωτηριάζεται από τις κυρώσεις, επειδή οι ανώτεροι σύμβουλοί του φοβούνται τόσο πολύ να του πουν την αλήθεια», είπε ο αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είπε, από τη μεριά του, ότι η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν περιλαμβάνει απλώς επίθεση στην Ουκρανία, αλλά και «επίθεση στις αρχές του ΝΑΤΟ».

Ο Όστιν χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία «πόλεμο της επιλογής του Πούτιν» κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Πεντάγωνο την Τετάρτη πριν από τη συνάντηση με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Κριστίν Λάμπρεχτ.

«Ο πόλεμος της επιλογής του Πούτιν είχε τρομερές απώλειες αμάχων και ανάγκασε εκατομμύρια αθώους Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα τους», είπε ειδικότερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Ο Όστιν ευχαρίστησε τη Γερμανία για τη συνεργασία με τις ΗΠΑ ως προς την ανάπτυξη δυνάμεων τους τελευταίους μήνες, ως μέρος της αυξημένης παρουσίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Είπε επίσης ότι επικροτεί την απόφαση της Γερμανίας να δαπανήσει το 2% της «οικονομικής παραγωγής της για την άμυνα».

«Μαζί, στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι για οποιαδήποτε πρόκληση θα υπάρξει μια σταθερή απάντηση», είπε ο Όστιν.