Μπλίνκεν: Οι πωλήσεις όπλων σε χώρες όπως η Τουρκία και η Ινδία θα πρέπει να είναι ευκολότερες

367

Ο Άντονι Μπλίνκεν-υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι οι διαδικασίες πωλήσεων ξένων στρατιωτικών των ΗΠΑ σε χώρες όπως η Τουρκία και η Ινδία θα πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, σχολιάζοντας την αμερικανική εξωτερική πολιτική στη σύνοδο προϋπολογισμού της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, έκανε επίσης δηλώσεις για τις πωλήσεις όπλων της χώρας του σε ξένες χώρες.

Ο Μπλίνκεν απάντησε στην ερώτηση του βουλευτή Νότιας Καρολίνας Τζο Γουίλσον που είπε, “Για μένα, οι ξένες στρατιωτικές μας πωλήσεις παρεμποδίζονται από περιττή γραφειοκρατία. Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή τη γραφειοκρατία για να βοηθήσουμε και να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας όπως η Τουρκία και η Ινδία, για παράδειγμα;”

Ο Αμερικανός υπουργός είπε, “Συμφωνώ μαζί σας, πρέπει να τα πάμε καλύτερα με τις ξένες πωλήσεις, ειδικά σε εκείνες με επείγουσα ανάγκη. Αυτό αφορά ειλικρινά την εκτελεστική εξουσία, φυσικά και το Κογκρέσο. Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο γιατί αν είμαστε σε θέση να είμαστε εταίροι με  αυτές τις χώρες, πολλές χώρες που έχουν μακροχρόνιες αμυντικές σχέσεις με τη Ρωσία, θα  επανεξετάσουν τις σχέσεις τους».

Επισημαίνοντας ότι το κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας με τους συμμάχους τους «καλύπτεται από τη Ρωσία», ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν πιο στενά με το Κογκρέσο για να επιταχύνουν τις διαδικασίες πώλησης όπλων σε αυτές τις χώρες.