Άκης Πετρετζίκης: Μπιφτέκια γεμιστά με ντομάτα και φέτα

1071

Μία συνταγή που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους και πρέπει να δοκιμάσετε.

Συστατικά
Για τα μπιφτέκια
1  κρεμμύδι, μεγάλο
1 σκ. σκόρδο
500 γρ.  κιμά μοσχαρίσιο
500 γρ.  κιμά χοιρινό
1  αβγό, μέτριο
20 γρ.  ούζο
10  φύλλα δυόσμου
5 κλ. θυμάρι, φρέσκο, μόνο τα φύλλα του
50 γρ.  φρυγανιά τριμμένη
αλάτι
πιπέρι

Για τη γέμιση
200 γρ.  φέτα
2  ντομάτες
2 κ.σ. ρίγανη, τριμμένη
1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα
μουστάρδα
σπιτική κέτσαπ
γλυκοπατάτα, σε τσιπς

 

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Ρίχνουμε 1 κ.γ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να καραμελώσει.
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ρίχνουμε τους 2 κιμάδες, το αβγό, το ούζο, τον δυόσμο, το θυμάρι, την τριμμένη φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι. Αναμειγνύουμε λίγο με τα χέρια μας και προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι και σκόρδο.
Πλάθουμε 6 μπιφτέκια, περίπου 120 γρ. το καθένα, διαμέτρου 10 εκ. και τα ακουμπάμε σε ένα ξύλο κοπής.

Κόβουμε τη ντομάτα σε λεπτές φέτες και τρίβουμε τη φέτα σε ένα μπολ.
Βάζουμε πάνω από τα 3 μπιφτέκια 1 φέτα ντομάτα, τριμμένη φέτα, ρίγανη και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.

Έπειτα σκεπάζουμε με τα άλλα 3 μπιφτέκια και πατάμε καλά τις άκρες να κολλήσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Βάζουμε μια γκριλιέρα σε μέτρια φωτιά να κάψει και προσθέτουμε 1 κ.γ. ελαιόλαδο κάθε φορά.

Βάζουμε ένα-ένα τα μπιφτέκια και τους δίνουμε χρώμα κι από τις 2 πλευρές για 2 λεπτά.
Μεταφέρουμε τα μπιφτέκια σε ένα ταψί καλυμένο με λαδόκολλα.
Ψήνουμε στον φούρνο για 8-10 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο.

Σερβίρουμε τα μπιφτέκια με μουστάρδα, κέτσαπ και τσιπς γλυκοπατάτας.