Αστεροσκοπείο: Δυσμενείς συνθήκες στην περιοχή της Χασιάς έως και σήμερα το βράδυ

196

Δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη 22.08.2023, στην περιοχή της Χασιάς στην Αττική και είναι ορατή από τις κάμερες της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στην Πεντέλη (Εικόνα 1). Στην περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι με μέσες εντάσεις στα 5 – 6 μποφόρ και ριπές που ξεπερνούν τα 60 km/h.

meteo

Εικόνα 1. Άποψη της δασικής πυρκαγιάς στη Χασιά (Αττική) από τις κάμερες της μονάδας ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ στην Πεντέλη.

Από την ανάλυση των πιο πρόσφατα διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων της Πυρομετεωρολογικής Ομάδας FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, προκύπτει ότι οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της φωτιάς θα παραμείνουν δυσμενείς έως και το βράδυ (21:00) της Τρίτης 22.08.2023, παρουσιάζοντας μικρή βελτίωση μέσα στη νύχτα και εκ νέου επιδείνωση από τις πρώτες πρωινές ώρες (03:00) της Τετάρτης 23.08.2023 (Εικόνα 2).

Σημειώνεται ωστόσο ότι η ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων φαίνεται να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που θα δυσχαιράνει τον έλεγχο της φωτιάς κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών.

meteo

Εικόνα 2. Πυρομετεώγραμμα για τη δασική πυρκαγιά στη Χασιά (Αττική). Οι ώρες είναι σε UTC (προσθέστε +3 για μετατροπή σε τοπική ώρα).