Βρετανία: «Επικίνδυνες Αποστολές» η μεταφορά των εμβολίων (Pics – Vid)

Pfizer

Με μια άκρως απόρρητη αποστολή μεταφοράς με φορτηγά χωρίς διακριτικά μέσω του ευρωτούνελ έφθασε ήδη στη Βρετανία το πρώτο φορτίο των εμβολίων της Pfizer κατά του νέου κορωνοϊού.

Μετά το πράσινο φως που άναψε προχθές στο εμβόλιο των Pfizer / BioNTech η ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), οι βρετανικές Αρχές κινήθηκαν γρήγορα και το φορτίο μεταφέρθηκε σε τοποθεσία, που δεν έχει αποκαλυφθεί, καθώς η κυβέρνηση φοβάται μήπως επιχειρήσουν συμμορίες να βάλουν στο χέρι τα εμβόλια, ή να τα καταστρέψουν στην προσπάθεια να τα κλέψουν. Από την άγνωστη αυτή τοποθεσία οι πρώτες 800.000 δόσεις των εμβολίων θα μεταφερθούν σε ειδικά εξοπλισμένα εργαστήρια για να ελεγχθεί εκ νέου αν είναι ασφαλή προς χρήση, προτού διανεμηθούν σε νοσοκομεία και κέντρα εμβολιασμού σ’ ολόκληρη τη Βρετανία.

Φορτηγό αναχωρεί από τη μονάδα παραγωγής εμβολίων της Pfizer στην πόλη Puurs του Βελγίου

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 40 εκατ. δόσεις, αρκετές για τον εμβολιασμό 20 εκατ. ανθρώπων. Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα και σύμφωνα με εκτιμήσεις του αναπληρωτή αρχίατρου της Αγγλίας, το πρώτο κύμα τους μπορεί να αποτρέψει έως και το 99% των εισαγωγών ασθενών με Covid-19 σε νοσοκομεία και των θανάτων. Ο καθηγητής Τζόναθαν Βαν Ταμ είπε στο BBC ότι αυτό θα είναι εφικτό εφόσον το εμβόλιο αποδειχθεί στην πράξη λίαν αποτελεσματικό και το λάβουν όλοι όσοι περιλαμβάνονται στη λίστα προτεραιότητας. Ρόλο-κλειδί θα παίξει η «ταχύτερη δυνατή» και στο «μέγιστο δυνατό αριθμό» διανομή του εμβολίου στη Βρετανία, είπε ο καθηγητής, αλλά παραδέχθηκε ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποια ευελιξία αναφορικά με τη λίστα των ομάδων ύψιστης προτεραιότητας.

Σ' αυτή την τεράστια αποθήκη μεγέθους γηπέδου ποδοσφαίρου φυλάσσονται στα ειδικά ψυγεία οι έτοιμες παρτίδες των εμβολίων των Pfizer / BioNTech κατά του κορωνοϊού

Τα εμβόλια των Pfizer / BioNTech παρασκευάζονται στη μονάδα παραγωγής στην πόλη Puurs του Βελγίου και έφθασαν στη Βρετανία μέσω του ευρωτούνελ. Η Ιντερπόλ έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο εγκληματικές συμμορίες να προσπαθήσουν να διεισδύσουν και να διαταράξουν τις αλυσίδες τροφοδοσίας, ή να ρίξουν πλαστά εμβόλια στη μαύρη αγορά, ενώ υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον κάλεσαν το Facebook και το Instagram να βάλουν φρένο στις θεωρίες συνωμοσίας που διασπείρουν αντιεμβολιαστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι στη Βρετανία

Τις εισηγήσεις για τη σειρά προτεραιότητας στους εμβολιασμούς στη Βρετανία κάνει η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) και τις τελικές αποφάσεις λαμβάνει η κυβέρνηση. Στην κορυφή της λίστας έχουν τοποθετηθεί οι τρόφιμοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας και ακολουθούν τα άτομα ηλικίας άνω των 80 και οι υγειονομικοί. Ωστόσο, δεδομένου ότι πολλά νοσοκομεία διαθέτουν τις αναγκαίες εγκαταστάσεις για τη φύλαξη των εμβολίων στους -70 βαθμούς Κελσίου, οι πρώτοι εμβολιασμοί πιθανότατα θα γίνουν εκεί στο προσωπικό τους, ασθενείς και εργαζόμενους στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να καταστραφούν κάποιες από τις δόσεις.

Τα εμβόλια της Pfizer μεταφέρονται σε ειδικά κουτιά με ξηρό πάγο για να διασφαλιστεί ότι η θερμοκρασία τους θα διατηρηθεί στους -70C ώστε να μην αλλοιωθούν

To εμβόλιο των Pfizer / BioNTech είναι σύμφωνα με τις δύο εταιρείες αποτελεσματικό κατά έως και 95% στην αποτροπή μολύνσεων από τον φονικό κορωνοϊό. Τις επόμενες εβδομάδες θα φθάσουν στη Βρετανία «αρκετά εκατομμύρια» δόσεις, όπως είπε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ματ Χάνκοκ, αλλά ο κύριος όγκος τους το ερχόμενο έτος. Σύμφωνα, πάντως, με τον επικεφαλής του NHS της Αγγλίας, σερ Σάιμον Στίβενς, μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τον Απρίλιο να εμβολιαστούν όλα τα άτομα που περιλαμβάνονται στη λίστα υψηλού κινδύνου.