“Χαμηλώστε τους θερμοστάτες για απεξάρτηση από τη Ρωσία…”

702
Φυσικό Αέριο

Η Γαλλία ζητά από καταναλωτές και επιχειρήσεις να περιορίσουν τη χρήση θέρμανσης, κλιματιστικών και φώτων για να περιοριστεί η ζήτηση και να μειωθούν οι τιμές στην ενέργεια.

Η Γαλλία ζητά από καταναλωτές και επιχειρήσεις να περιορίσουν τη χρήση θέρμανσης, κλιματιστικών και φώτων. Τι προτείνει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επιχειρώντας να βρούνε λύσεις στο θέμα της κατανάλωσης ενέργειας. Η Γαλλία είναι στα ψηλότερα σημεία των χωρών αυτών από τη στιγμή που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας. Ηδη έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου!

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Γαλλίας προειδοποίησε πολίτες και επιχειρήσεις ότι εάν δεν φροντίζουν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, τότε θα συνεχιστούν οι ελλείψεις στην αγορά και οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

«Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε οικονομία στο αέριο και τον ηλεκτρισμό στη Γαλλία από σήμερα κιόλας, ειδάλλως τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα τον επόμενο χειμώνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζαν-Φρανσουά Καρένκο, πρόεδρος της Αρχής.

Μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα Les Echos, ο ίδιος τόνισε επίσης: «Όλοι πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια: Οι κατασκευαστές και παραγωγοί, όσοι προσφέρουν υπηρεσίες, τα δημόσια κτίρια, αλλά και κάθε άνθρωπος ατομικά. Αυτό μπορεί να σημαίνει το κλείσιμο της θέρμανσης, του κλιματισμού, των φώτων – όλα είναι επείγοντα και συμβάλλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση».

Ένας βαθμός αρκεί για τη διαφορά

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου, μία εβδομάδα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας είχε προχωρήσει σε μια εντυπωσιακή εκτίμηση. Όπως είχε πει ο πρόεδρός της, Φατίχ Μπιρόλ, μόλις ένας βαθμός χαμηλότερα στους θερμοστάτες των σπιτιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 10 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως!

«Θα βοηθούσε να μειωθούν και οι λογαριασμοί, ενώ θα διατηρούνταν η άνεση», είπε ο ίδιος, τονίζοντας πως η παραπάνω ποσότητα κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι, καθώς αντιπροσωπεύει το 6,5% των ετήσιων εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία (συνολικά κάπου 155 δισ. κυβικά). Μάλιστα, το ποσοστό θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω εάν προσαρμοζόταν – κατά ένα ή δύο βαθμούς ψηλότερα – η θερμοκρασία και στα κλιματιστικά, κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση που είχε καταθέσει τότε η ΙΕΑ για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία αποτελούνταν συνολικά από 10 σημεία. Ανάμεσα στα άλλα, σε αυτά περιλαμβάνονταν η μεγιστοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ισχύος από βιοκαύσιμα και πυρηνικούς αντιδραστήρες, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, η επιτάχυνση της εγκατάστασης νέων μονάδων με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες και άλλα.

Η απειλή του μπλακάουτ

Η υπόθεση του περιορισμού της κατανάλωσης σε όλα τα επίπεδα αποκτά ιδιαίτερη σημασία στο φόντο της σύγκρουσης που έχει προκαλέσει η απόφαση του Πούτιν για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια. Μια κίνηση η οποία, εφόσον οι Ευρωπαίοι δεν αποδεχτούν τον νέο μηχανισμό, ενδέχεται να προκαλέσει τη διακοπή της ροής ρωσικού αερίου – και, αμέσως μετά, την επιβολή «δελτίου» στην κατανάλωση από μια σειρά κυβερνήσεις της Ευρώπης.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, οι εκκλήσεις να πυκνώσουν το επόμενο διάστημα, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί ένα μέτρο που κάθε άλλο παρά συνηθισμένο είναι σε καιρό ειρήνης για την ΕΕ.

Πηγή: pagenews.gr