Daily Mail: Τα γαϊδούρια, το μικρό «βρώμικο» μυστικό της Σαντορίνης

307

Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, αναφέρεται στα γαϊδούρια της Σαντορίνης, κάνοντας λόγο για το «μικρό βρώμικο μυστικό» του νησιού.

«Με τα κεφάλια σκυμμένα, στη σειρά, τα γαϊδουράκια περιμένουν τους επόμενους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που θα μεταφέρουν από το λιμάνι σε έναν από τους πιο γραφικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο» γράφει η εφημερίδα, αναφερόμενη στη χρήση των γαϊδουριών ως «μεταφορικού μέσου». Μία πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες. 

«Κάθε μέρα, τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης θα κάνουν 4 με 5 φορές μπρος και πίσω τη διαδρομή των 520 σκαλοπατιών που οδηγεί στα Φηρά, με τα κάτασπρα σπίτια και τις μπλε στέγες» συνεχίζει το δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για βαρβαρότητα, καθώς τα γαϊδουράκια μεταφέρονται από τα χωράφια την αυγή για τις εξαντλητικές «βάρδιές» τους, σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου.

 mc35.jpg

 «Ορισμένα γαϊδούρια, καταϊδρωμένα, σταματούν για να γλείψουν τους πέτρινους τοίχους που βρίσκονται στη σκιά αναζητώντας λίγη ενυδάτωση, καθώς τους προσφέρονται λίγη τροφή και νερό αφού εργάζονται από οκτώ έως δέκα ώρες».

Σύμφωνα με το άρθρο, εργαζόμενοι σε οργανώσεις για τα ζώα επισκέπτονται αυτή την εβδομάδα το ελληνικό νησί για να ζητήσουν καλύτερες συνθήκες για τα ζώα και να εκπαιδεύσουν τους ιδιοκτήτες για τους κινδύνους για την υγεία των ζώων. Το Donkey Sanctuary ανέλαβε το κόστος για να τοποθετηθούν υφασμάτινα «στέγαστρα» που θα παρέχουν σκιά στα γαϊδουράκια, ωστόσο δεν συντηρήθηκαν σωστά και χάλασαν. «Δεν έχουν σκιά, όταν περιμένουν τους επόμενους επιβάτες απλώς στέκονται ακριβώς κάτω από τον ήλιο» σχολίασε ο διευθυντής του Safe Haven for Donkeys Tim Wass.

Η οργάνωσή του βρέθηκε στη Σαντορίνη τον περασμένο μήνα. «Τα γαϊδουράκια υποφέρουν από μυοσκελετικά προβλήματα από το βάρος που κουβαλούν και τον αριθμό των σκαλιών που ανεβαίνουν. Η πλάτη τους τραυματίζεται σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούν να μεταφέρουν τίποτα. Είναι υπομονετικά ζώα και συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά ξανά και ξανά μέχρι που μια μέρα πέφτουν νεκρά. Το ότι στέκονται στη σειρά με τα κεφάλια κατεβασμένα δείχνει πως είναι δυστυχισμένα και στρεσαρισμένα».

mc34.jpg

Την πρωτοβουλία παίρνουν συχνά οι ίδιοι οι τουρίστες που σοκάρονται από τον «παραδοσιακό» τρόπο μεταφοράς.  

«Είναι απίστευτα βάναυσο. Γιατί να το κάνεις αυτό σε ένα ζώο;» αναρωτιέται ο Ντέιβιντ Χάμιλτον, τουρίστας που προτίμησε να ανέβει τα σκαλιά με τα πόδια, όπως και η γυναίκα του.  

«Είμαστε σοκαρισμένοι από το θέαμα. Ούτε που το σκεφτήκαμε να καβαλήσουμε ένα γαϊδουράκι για να ανέβουμε τα απότομα σκαλιά», προσθέτει. 

«Είναι πιθανότατα το χειρότερο πράγμα που έχω κάνει στη ζωή μου. Φρικτό. Ο γάιδαρος μπροστά μου είχε κουραστεί και ο ιδιοκτήτης του φώναζε για να το υποχρεώσει να συνεχίσει. Δεν έδειχνε να νοιάζεται καθόλου για το ζωντανό», θυμάται η 29χρονη Κασσάνδρα από τη Βρετανία. 

Στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν, 40.000 επισκέπτες κατεβαίνουν στο νησί από τα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι, κάθε εβδομάδα, θέλοντας να επισκεφτούν την πρωτεύουσα που βρίσκεται σε υψόμετρο 330 μέτρων.  

Οι ιδιοκτήτες ζώων πλησιάζουν τους τουρίστες και τους προσφέρουν δρομολόγια στις πλάτες γαϊδάρων, έναντι 6 ευρώ. Οι «βάρδιες» ξεκινούν στις 8 το πρωί και τελειώνουν αργά το απόγευμα. 

Τουρίστες από όλον τον κόσμο έχουν επικρίνει ιδιαιτέρως αυτές τις βόλτες, αποκαλώντας την πρακτική «βάρβαρη», στα σχόλιά τους στο Trip Advisor και άλλες παρόμοιες ιστοσελίδες. 

meaculpa-santorini-gaidourakia.jpg