ΕΝΦΙΑ: Οδηγός για να πετύχετε μεγαλύτερες ελαφρύνσεις

Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν φέτος να πληρώσουν φόρο, αφού στις 31 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για αλλαγές στην περιουσιακή τους εικόνα μέσω της πλατφόρμας Ε9 της ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι που το 2021 απέκτησαν κάποιο ακίνητο με αγορά, γονική παροχή ή τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες, έχουν ως καταληκτική ημερομηνία για υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων την 31η Μαρτίου εκάστου έτους.

Με βάση τα στοιχεία που θα δηλώσουν θα υπολογιστεί ο νέος φόρος ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν. Ωστόσο ο λογιστές προτείνουν να γίνει έλεγχος στο “Περιουσιολόγιο” για τυχόν λάθη.

Μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE θα πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής βήματα:

  • επιλογή έτους
  • επιλογή “Δημιουργίας τροποποιητικής δήλωσης Ε9…”
  • επιλογή σε καθέναν από τους Πίνακες 1 ή 2
  • επιλογή μια εργασίας: δήλωση νέου κτίσματος, μεταβολή στοιχείων και διαγραφή
  • “δήλωση νέου κτίσματος”
  • “καταβολή στοιχείων κτίσματος οικοπέδου”
  • αναγραφή πρόσθετων πληροφοριακών στοιχείων
  • έλεγχος εικόνας τροποποιημένης περιουσιακής κατάστασης πριν από την οριστική υποβολή
  • επιλογή της οριστικής υποβολής της δήλωσης Ε9
  • μεταφορά των στοιχείων της δήλωσης στο επόμενο έτος

Τι να προσέξετε:

Ημιτελή κτίσματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει στο Ε9 ως ημιτελές το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας. Τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%. Ως ημιτελή χαρακτηρίζονται τα κτίσματα ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους τα οποία δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται ως κτίσματα. Επίσης ως ημιτελή χαρακτηρίζονται και τα κτίσματα, ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και είναι κενά. Στα ημιτελή εφαρμόζεται συντελεστής 0,4.

Αποθήκες – πάρκινγκ: ελέγξτε τα τετραγωνικά που έχετε δηλώσει. Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κλπ φορολογούνται με έκπτωση 90%. Το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες είτε βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες φορολογούνται κανονικά. Για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1 .

Εμπράγματα δικαιώματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Αν έχει δηλωθεί λάθος στο Ε9 θα φουσκώσει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

Όροφος: Ένα από τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι είναι ότι ξεχνούν να συμπληρώσουν τον όροφο στο οποίο βρίσκεται το διαμέρισμά τους. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Στις περιπτώσεις μεζονετών πολλοί δηλώνουν ως όροφο, τον όροφο που βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας ενώ πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος.