«Επεκτείνατε στα 12 μίλια» όπως «βυθίσατε το Χόρα»;

Oruc Reis 12 μίλια

Όταν η αξιωματική αντιπολίτευση λέει «Επεκτείνατε στα 12 μίλια», σου έρχεται αμέσως στο μυαλό, η άλλη αξιωματική αντιπολίτευση και το «βυθίσατε το Χόρα».

Σαν Σήμερα, το 1981, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου αναλαμβάνει την εξουσία στη χώρα. Η ορίτζιναλ «Πρώτη Φορά Αριστερά», αγγίζοντας το 48%, λαμβάνει εντολή διακυβερνήσεως. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως ότι μία από τις «ατάκες» του Ανδρέα που έμειναν στην ιστορία, ήταν εκτός από το Mea Culpa, που σας θυμίζει και η ιστοσελίδα στην οποία αναγιγνώσκετε αυτό το άρθρο, ήταν η φράση «βυθίσατε το Χόρα», το 1976.

Εκείνη τη χρονιά, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα ευρίσκετο στην Αντιπολίτευση. Στο τιμόνι της χώρας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Τον Αύγουστο της χρονιάς αυτής, το ωκεανογραφικό Χόρα παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, πλέοντας βορειοανατολικά της Λέσβου. Ο ελληνικός τύπος βεβαίως έχει ως πρώτο θέμα του την είδηση, ενώ βλέπουμε εδώ και ένα χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

Η πρόταση τότε του Ανδρέα Παπανδρέου στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ήταν να βυθίσει το ωκεανογραφικό. Οι πληροφορίες και τα γεγονότα θέλουν τους δύο ισχυρούς πολιτικούς άνδρες τότε, να συνεργάζονται παρασκηνιακά, με σκοπό την αποτροπή της κρίσεως στα Ελληνοτουρκικά. Μάλιστα, ο Ευάγγελος Αβέρωφ – Τοσίτσας και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος τότε, επιβεβαίωσαν, ότι το «Βυθίσατε το Χόρα», ειπώθηκε κατόπιν συνεννοήσεων, για «ορισμένο Εθνικό Σκοπό».

Βέβαια, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός της «εύκολης δουλειάς» που έχει η αντιπολίτευση, η οποία μπορεί πολύ εύκολα να κάνει υποδείξεις και να προτρέπει σε διάφορες επιθυμίες.

Είναι παραδείγματος χάριν αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ζήτησε να βυθιστεί το Χόρα, γνωρίζοντας ότι θα «καθαρίσουμε» με τη συνδρομή των συμμάχων μας. Εκείνων των συμμάχων που κατηγορούσε με τα γνωστά ρομαντικά «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», «Έξω οι βάσεις του Θανάτου» κλπ.

Αυτές τις ημέρες λοιπόν, ο wanna be alter ego του Ανδρέα, Αλέξης, ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νότια της Κρήτης. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος μόλις πέρυσι τελείωσε από Πρωθυπουργός και δεν έκανε καμία επέκταση χωρικών υδάτων, ζητά με ευκολία από τον Μητσοτάκη, κάτι στο οποίο δεν πιστεύει καν ως αυθεντικός αριστερός νεο-κομμουνιστής, αφού κατά τα δικά του λεγόμενα, η θάλασσα δεν έχει σύνορα.

Ο Αριστερός πρώην «Μαγαζάτορας» του White House, πάλι κατά τα λεγόμενα των παροικούντων το γραφείο του στην Κουμουνδούρου, ο οποίος επί δύο ώρες ήταν κλεισμένος με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια συζήτηση της οποίας ούτε πρακτικά δεν υπάρχουν, μαθημένος στην αριβίστικη αντιπολίτευση, υποδύεται τώρα τον «πατριώτη» που θα λύσει και τα ελληνοτουρκικά, μετά τη σωτηρία στα οικονομικά, που ήταν και το μεγάλο του ατού, και πάλι κατά τα δικά του λεγόμενα.

Η διαφορά λοιπόν του «Βυθίσατε το Χόρα» με το «Επεκτείνατε στα 12 μίλια», όσα και αν μοιάζουν, είναι ότι ο ένας, παρασκηνιακά έβαζε πλάτη.

Ο άλλος, απλώς αιθεροβατεί, αναπολώντας τις στιγμές που ξεπουλούσε τη Μακεδονία για λίγες μέρες παραπάνω στην καρέκλα.