Έτοιμο προς χρήση το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb – Οι πρώτες δέκα εντυπωσιακές εικόνες

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) είναι πλέον πλήρως ευθυγραμμισμένο και εστιασμένο.

Η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) επιβεβαίωσαν ότι όλα τα όργανα απεικόνισης του διαστημικού παρατηρητηρίου έχουν περάσει με απόλυτη επιτυχία τον έβδομο και τελευταίο γύρο δοκιμών.

Το James Webb Telescope είναι το πιο φιλόδοξο και πολύπλοκο διαστημικό επιστημονικό τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε ποτέ, με έναν τεράστιο πρωτεύοντα καθρέφτη 6,5 μέτρων που θα μπορεί να ανιχνεύει το αμυδρό φως μακρινών αστεριών και γαλαξιών. Έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για να ανιχνεύει το υπέρυθρο φως που εκπέμπεται από μακρινά αστέρια, πλανήτες και σύννεφα αερίου και σκόνης.

Παρατηρεί από περίπου ένα εκατομμύριο μίλια από τη Γη, αλλά πέρα από τα υπόλοιπα που έχει κατασκευαστεί να απεικονίσει με ακρίβεια, όπως πλανήτες και αστρικά συστήματα, αναμένεται να “δει” το φως από τα πρώτα αστέρια και τους πρώτους γαλαξίες στο σύμπαν.

Οι πρώτες εικόνες – ένα σύνολο 10 που κυκλοφόρησαν στη δημοσιότητα – αποτελούν το πλήρες οπτικό πεδίο του, ενώ είναι στραμμένες στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου (LMC), έναν μικρό δορυφορικό γαλαξία του δικού μας, που μπορεί να δει κανείς με γυμνό μάτι από το νότιο ημισφαίριο.