Για τα παιδιά που είναι αριστερόχειρες

Είτε αριστερόχειρας είτε δεξιόχειρας, το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι μοναδικό και υπέροχο παιδί.

Πολλοί αριστερόχειρες από γεννησιμιού τους, στην κλασική σχολική φωτογραφία στο νηπιαγωγείο, κρατούν το μολύβι με το «καλό», δηλαδή με το δεξί. Γιατί έτσι θεώρησε σωστό η δασκάλα. Υπάρχουν, όμως, στο σπίτι οι γονείς που δεν το θεώρησαν ποτέ ως κάτι με το οποίο οφείλουν να ασχοληθούν. Μάλιστα, το κάνουν αυτό σαφές και στη δασκάλα ώστε να σταματήσει το bullying για το “καλό χεράκι”.

Οι αριστερόχειρες, θεωρούνται πιο δημιουργικοί και άνθρωποι που χρησιμοποιούν περισσότερο τη φαντασία μας. Νέα μελέτη, μάλιστα, στο Brain Journal of Neurology, βρήκε ενδιαφέροντα στοιχεία για τους αριστερόχειρες, καθώς οι ερευνητές ανέλυσαν το πλήρες γονιδίωμα περίπου 400.000 ανθρώπων, από τους οποίους οι 38.332 ήταν αριστερόχειρες.

Ένα στοιχείο που αποκάλυψε η μελέτη είναι πως στους αριστερόχειρες, οι περιοχές της γλώσσας στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου επικοινωνούν μεταξύ τους με πιο συντονισμένο τρόπο. Γι’ αυτό ίσως και στην πράξη θεωρούνται πιο αποτελεσματικοί στη χρήση της γλώσσας.

Βρήκαν επίσης γενετικές ενδείξεις πως οι αριστερόχειρες έχουν ελαφρώς μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης νόσου Πάρκινσον, αλλά ελαφρώς μεγαλύτερη για εκδήλωση σχιζοφρένειας. Αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα που αξίζει να διερευνηθεί περισσότερο.

Και ένα πρακτικό tip

Οι αριστερόχειρες είναι πιο επιρρεπείς στις μουτζούρες αφού το χέρι τους περνάει πάνω από το φρέσκο μελάνι καθώς γράφουν. Οπότε, μην μαλώνετε το μικρό σας γι’ αυτό! Ή/και, ψάξτε στην αγορά να βρείτε ειδικά στιλό για αριστερόχειρες για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα.