H Xoύντα που μας πληγώνει – Ο Ν. Βούτσης στα αρχεία της ΕΑΤ-ΕΣΑ

413

Aπό τον Ian Ford

«Πρόκειται για τρία εμβληματικά κείμενα τα οποία σας παραδίδουμε εκπληρώνοντας και με αυτόν τον τρόπο την ηθική, ιστορική και πολιτική υποχρέωσή μας, ώστε αυτά τα γεγονότα, με τα μηνύματα που έχουν κάθε φορά για το σήμερα και το αύριο, να δίνονται στη δημοσιότητα για το καλό της Δημοκρατίας». Με αυτή την δήλωση ο Νίκος Βούτσης παρέδωσε τότε τα έγγραφα στην δημοσιότητα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται:

Τα πρακτικά συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου της 20ης Ιουλίου 1974 υπό τον Πρωθυπουργό Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο, όπου αποφασίζεται η κήρυξη «της Γενικής Επιστρατεύσεως της χώρας» και Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με τις υπογραφές των συμμετεχόντων στο Υπουργικό Συμβούλιο

Επίσης τηλεγράφημα του Βουλευτή Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κέντρου Λ. Λασκαρίδηπρος τον τότε Πρόεδρο της Βουλής για ύποπτες κινήσεις στρατιωτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα τον Μάρτιο του 1967, λίγο πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές και το πραξικόπημα του Γ. Παπαδόπουλου.

Τέλος η κοινοποίηση στο υπουργικό συμβούλιο απόφασης του Αρχηγού ΓΕΣ για απαγόρευση δίσκων της Μελίνας Μερκούρη. (13-4-1968)

""

ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ – ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

""

Στις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 1974, ο Αλέκος Παναγούληςεξελέγη βουλευτής στη Β’ Αθηνών με το κόμμα τής Ενώσεως Κέντρου – Νέων Δυνάμεων (ΕΚΝΔ), διάδοχο σχήμα της προδικτατορικής Ενώσεως Κέντρου (ΕΚ). Αρνήθηκε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, για τον οποίον είχε αρνητική γνώμη. Τον Απρίλιο του 1976 διαφώνησε με την πολιτική τού κόμματός του κι έγινε ανεξάρτητος.

""

Την Πρωτομαγιά του 1976 κι ενώ ο Γιάννης Φάτσης στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ μόλις μία εβδομάδα πριν είχε αρχίσει να δημοσιεύει τα Αρχεία της ΕΑΤ-ΕΣΑ βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο ύψος του Αγίου Δημητρίου, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε εξετράπη της πορείας του κι έπεσε σ’ ένα υπόγειο κατάστημα. Ο Τύπος της εποχής έγραψε ότι κάποιοι ήθελαν να τον βγάλουν από τη μέση, επειδή είχε στην κατοχή του απόρρητα έγγραφα της δικτατορίας που έδειχναν τις σχέσεις γνωστών πολιτικών προσώπων της μεταπολιτευτικής περιόδου με τη δικτατορία. Τίποτα, όμως, δεν αποδείχθηκε και τα δημοσιεύματα παρέμειναν στο επίπεδο της εικασίας.

Η κηδεία του έγινε στις 5 Μαίου στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας και την παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Το σεντόνι που σκέπαζε το φέρετρο ήταν κεντημένο από τα χέρια της ηρωίδας μάνας του και σε μία ταινία γραφόταν: «Ο Αλέξανδρος Παναγούλης καταδικάσθηκε σε θάνατο γιατί έψαξε την ελευθερία. Το 1976 πέθανε γιατί έψαξε την αλήθεια και τη βρήκε».

""

Hταν μόλις μία εβδομάδα πριν που ο Επίτροπος του Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών Μ. Ζούβελος απαγόρευε την περαιτέρω δημοσίευση των Αρχείων της Ε.Σ.Α που είχε ξεκινήσει τότε στα ΝΕΑ ο εκλεκτός δημοσιογράφος Γιάννης Φάτσης. Τα ΝΕΑ μάλιστα με χτύπημά τους στη πρώτη σελίδα απεκάλυπταν ότι τα έγγραφα που είχαν στην κατοχή τους προέρχονταν από το Αρχείο του βουλευτή Αλέκου Παναγούλη ο οποίος μία εβδομάδα μετά θα έχανε τη ζωή του “κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης…”

""

Στο φύλλο της 21ης Απριλίου 1976  η έρευνα του δημοσιογράφου των ΝΕΩΝ έφερνε στο φως Δελτία Πληροφοριών που βρέθηκαν στα Αρχεία της ΕΑΤ-ΕΣΑ. Σ΄ένα από αυτά εμφανίζεται το όνομα του τότε φοιτητή Νικολάου Βούτση με τις εξής σημειώσεις.

“Εκ των πρωτοστατούντων εις τας αναρχικάς εκδηλώσεις των φοιτητών του E.M.Π.”

Δίπλα σ΄αυτό υπάρχει το σχόλιο "Ηδη αυτός συνεργάζεται και κατευθύνεται υπό της ΚΥΠ με θετικά μέχρι τούδε αποτελέσματα"

""

""

""
""
""
""

""

""
""

Πηγή:kourdistoportocali.com