Η Ελλάδα δεύτερη πιο γερασμένη χώρα

267

Η δεύτερη πιο γερασμένη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν χθες, καθώς στους 3 Έλληνες που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία, το 2017 αντιστοιχούσε ένας ηλικιωμένος άνω των 65 ετών.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιταλία, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων παρουσιάζει το Λουξεμβούργο. Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία παρουσίασε χθες, τον “δείκτη εξάρτησης ηλικιωμένων” στις χώρες της Ε.Ε. για το 2017, που στην πράξη “φωτογραφίζει” το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών επί του συνολικού πληθυσμού και φέρνει τη χώρα μας σε μια από τις πλέον δυσχερείς θέσεις. 

Πρόκειται για τον δεύτερο χειρότερο λόγο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ελαφρά καλύτερα από την ουραγό Ιταλία (34,8%) και οριακά χειρότερα από την τρίτη Φινλανδία (33,2%). Αναλογίες άνω του 32% καταγράφηκαν επίσης στην Πορτογαλία και στην Γερμανία.

Στην άλλη άκρη του φάσματος βρέθηκαν το Λουξεμβούργο (20,5%), η Ιρλανδία (20,7%), η Σλοβακία (21,5%) και η Κύπρος (22,8%).

Ο ελληνικός πληθυσμός γερνάει, με κίνδυνο να εκτινάξει εκ νέου τη συνταξιοδοτική δαπάνη εκτός στόχου, παρά τις δραματικές περικοπές των συντάξεων, παλαιών και νέων, που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών κατά τις πρόσφατες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις.

Το περσινό έτος για κάθε Έλληνα 65 ετών και άνω, που συνήθως είναι συνταξιούχος, υπήρχαν μόλις τρεις που ήταν σε ηλικίες εργασίας, δηλαδή 15 έως 64 ετών, με την αναλογία να διαμορφώνεται στο 33,6%.

Η σταδιακά όλο και μεγαλύτερη επιβάρυνση των νεότερων φαίνεται από το γεγονός ότι η αναλογία μεταξύ των δύο ηλικιακών κατηγοριών στην χώρα μας έχει επιδεινωθεί κατά 9,7 μονάδες σε βάθος 20ετίας. Με άλλα λόγια, το 1997 για κάθε άτομο άνω των 65 υπήρχαν σχεδόν πέντε 15 έως 64 ετών.

Το πρόβλημα πάντως επηρεάζει ολόκληρη την Ευρώπη, καθότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες η αναλογία χειροτέρεψε σε όλες τις χώρες της Ένωσης, με μοναδική εξαίρεση το Λουξεμβούργο.

Παράλληλα, η σταδιακή γήρανση του πληθυσμού διατηρεί στο προσκήνιο τις συστάσεις για σταδιακή επέκταση του εργασιακού βίου, κάτι που επισήμανε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του στις αρχές Απριλίου