Κίνα-Κορωνοϊός: Σε ασφυκτικά επίπεδα τα νοσοκομεία – Σενάρια για πάνω από 2 εκατομμύρια νεκρούς

236

Κίνα: Οι προβλέψεις εκτιμούν ότι έως και 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν στη χώρα, την ώρα που τα νοσοκομεία στις μεγάλες κινεζικές πόλεις είναι ασφυκτικά γεμάτα και αναγκάζονται να περιθάλψουν ασθενείς με κορονοϊό σε διαδρόμους και δρόμους.

Τα νοσοκομεία στην Κίνα «γονατίζουν» εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου αύξησης των μολύνσεων από την Covid-19. Στην πρωτεύουσα της χώρας, το Πεκίνο, οι ασθενείς είναι ξαπλωμένοι σε φορεία στους διαδρόμους και λαμβάνουν θεραπεία σε αναπηρικά καροτσάκια, καθώς τα νοσοκομεία έχουν ξεμείνει από δωμάτια και κρεβάτια. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς είναι ηλικιωμένοι, πιο ευάλωτοι στην ασθένεια.

Στον οικονομικό κόμβο της Κίνας τη Σαγκάη, κυκλοφόρησαν εικόνες με ασθενείς που νοσηλεύονται επίσης έξω από το τμήμα επειγόντων περιστατικών ενός νοσοκομείου στο δρόμο, καθώς δεν υπάρχει χώρος μέσα στο κτήριο. Τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχουν φόβοι ότι οι κινεζικές αρχές συγκαλύπτουν την πραγματική έκταση της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα.

Στο Πεκίνο, το νοσοκομείο Chuiyagliu ήταν γεμάτο με νέους ασθενείς την Πέμπτη (5/1). Μέχρι τα μέσα του πρωινού, τα κρεβάτια είχαν εξαντληθεί, ενώ τα ασθενοφόρα συνέχιζαν να φέρνουν κόσμο. Νοσηλευτές και γιατροί υπό πίεση προσπαθούσαν να δώσουν προτεραιότητα στα πιο επείγοντα περιστατικά.

Οι πτέρυγες έκτακτης ανάγκης στις πόλεις και τις περιοχές στα νοτιοδυτικά του Πεκίνου έχουν κατακλυστεί, οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) απομακρύνουν τα ασθενοφόρα, ενώ οι κάτοικοι αναγκάζονται να πηγαίνουν μόνοι τους άρρωστους συγγενείς από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Η αύξηση των σοβαρά νοσούντων έρχεται μετά την άρση των αυστηρότερων πανδημικών περιορισμών της Κίνας τον περασμένο μήνα μετά από σχεδόν τρία χρόνια lockdown, ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και λουκέτων σε σχολεία, πολιτική που επιβάρυνε την οικονομία και προκάλεσε πρωτοφανείς διαδηλώσεις στους δρόμους που δεν έχουν παρατηρηθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Τεστ Covid για Κινέζους ταξιδιώτες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση την Τετάρτη «ενθάρρυνε έντονα» τα κράτη μέλη της να επιβάλουν προ της αναχώρησης τεστ COVID-19 σε επιβάτες από την Κίνα. Την περασμένη εβδομάδα, τα κράτη της ΕΕ αντέδρασαν, επιβάλλοντας μονομερείς περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα, αγνοώντας μια προηγούμενη δέσμευση να ενεργούν με ενότητα.

Η Ιταλία που πλήρωσε βαρύ τίμημα στην Ευρώπη στις αρχές του 2020, ήταν το πρώτο μέλος της ΕΕ που ζήτησε τεστ κορονοϊού για επιβάτες αεροπορικών εταιρειών που προέρχονταν από την Κίνα, αλλά η Γαλλία και η Ισπανία ακολούθησαν γρήγορα με τα δικά τους μέτρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησε επίσης από όλους τους επιβάτες από την Κίνα αρνητικό τεστ που λήφθηκε τις προηγούμενες 48 ώρες πριν από την αναχώρηση. Η Κίνα έχει προειδοποιήσει για «αντίμετρα» τις χώρες που θα επέβαλλαν πολιτικές «διακρίσεων» ενάντια στους ταξιδιώτες της

Ο ΠΟΥ ανησυχεί για την έλλειψη δεδομένων

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι ανησυχεί για την έλλειψη δεδομένων σχετικά με την επιδημία από την κινεζική κυβέρνηση. Στην καθημερινή ενημέρωση την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ είπε ότι το Πεκίνο «μοιράζεται συνεχώς πληροφορίες και δεδομένα με τη διεθνή κοινότητα με ανοιχτό και διαφανή τρόπο».

«Προς το παρόν, η κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα είναι υπό έλεγχο. Επίσης, ελπίζουμε ότι η γραμματεία του ΠΟΥ θα λάβει μια επιστημονική, αντικειμενική και αμερόληπτη θέση για να παίξει θετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας παγκοσμίως» είπε.