Κομισιόν: Στον «πάγο» η επιστροφή στην πειθαρχία για 2023

Κομισιόν ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διατηρήσει τους χαλαρούς κανόνες για το δημόσιο χρέος το επόμενο έτος, όταν υποτίθεται ότι θα επανέλθει σε ισχύ το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, μετά την εκπνοή της «ρήτρας διαφυγής» από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Η Επιτροπή σχεδιάζει να παρουσιάσει στους 27 τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της για τη δημοσιονομική πολιτική στις αρχές Μαρτίου, ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν να σχεδιάζουν τα προσχέδια δημοσιονομικών τους σχεδίων».

Μια τέτοια εξέλιξη θα συνιστούσε μεγάλη ανακούφιση για τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τις άλλες χώρες του Νότου – όπως η δική μας – που θα βγουν από την πανδημία με ακόμη μεγαλύτερα χρέη.

«Το νέο μήνυμα της Επιτροπής, με λίγα λόγια, είναι ότι θα είναι επιεικής – υπό τον όρο ότι οι κυβερνήσεις θα θέσουν υπό έλεγχο τα οικονομικά τους και θα αρχίσουν να μειώνουν το χρέος τους», γράφει το Politico.

Ο ευρωπαίος επίτροπος, Πάολο Τζεντιλόνι, τόνισε σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνου, την περασμένη Τρίτη, ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα είναι ένας καλός λόγος για να χαλαρώσει ο κανόνας του χρέους, πριν να αλλάξει. «Είδαμε τα αποτελέσματα της γρήγορης αυστηροποίησης των μέτρων λιτότητας, πολύ ξεκάθαρα, στον απόηχο της τελευταίας κρίσης, πριν από μια δεκαετία», είπε και προσέθεσε: «Πιστεύω ότι οι κανόνες πρέπει να μεταρρυθμιστούν, για να διασφαλιστεί ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους θα μειωθούν με πιο σταδιακό και ρεαλιστικό τρόπο, χωρίς να πνίγεται η ανάπτυξη».

«Η διασφάλιση μιας σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής στα κράτη μέλη με υψηλό χρέος είναι απαραίτητη για τη σταθεροποίηση και στη συνέχεια τη μείωση των δεικτών χρέους, ενώ η πολύ απότομη εξυγίανση θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη και, ως εκ τούτου, τη βιωσιμότητα του χρέους» ανέφερε το έγγραφο 11 σελίδων, σύμφωνα με το Politico.

Ωστόσο, η Επιτροπή θα είναι πιο αυστηρή όσον αφορά την επιβολή του ανώτατου ορίου του 3% του μπλοκ στα ετήσια δημοσιονομικά ελλείμματα, εκτός εάν τα δημόσια ταμεία μπορούν να αποδείξουν πως σχεδιάζουν να περιορίσουν τις δαπάνες τους.