Κορωνοϊός, Ελλάδα: Έρχεται δύσκολος χειμώνας στην Αττική – Αυξάνονται τα κρούσματα

399

Σε 22.652 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Η Αττική διατηρεί την αρνητική πρωτιά. Και τη Δευτέρα, στην Αττική εντοπίστηκαν σχεδόν τα μισά από το σύνολο των ημερησίων κρουσμάτων. Ψηλά βρίσκονται Κοζάνη και Ιωάννινα, ενώ ανησυχητικά είναι και τα κρούσματα της Κορινθίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ τη Δευτέρα, τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 295, εκ των οποίων 48 συνδέονται με γνωστές συρροές και 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Το 55,7% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων είναι άνδρες. Τα 3.315 (14,6%) κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 9.218 (40,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 91 συμπολίτες μας, με τη μέση ηλικία τους να είναι τα 68 έτη. Οι 25 εξ αυτών (27,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91,2% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 240 ασθενείς.

Τέλος, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 7 ακόμα θανάτους, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 456 συνολικά στη χώρα. Από αυτόύς, οι 174 (38,2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 96,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.429.670 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 25.817 δείγματα.

«Πρωτοφανής πανδημία – Έρχεται δύσκολος χειμώνας»

«Έχουμε να κάνουμε με μία πρωτοφανή πανδημία, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε», δήλωσε η λοιμωξιολόγος και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο Mega, το απόγευμα της Δευτέρας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.

«Εμείς είχαμε πιο πολύ ζόρι την προηγούμενη εβδομάδα, το Σαββατοκύριακο ήταν σχετικά καλό στο νοσοκομείο. Είμαστε όλοι σε εγρήγορση. Θέλουμε να δούμε τα κρούσματα να κατεβαίνουν. Σαν λαός τα έχουμε πάει πολύ καλά, αλλά θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, ότι θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα», είπε μεταξύ άλλων.

«Το τελευταίο 15νθήμερο δεν έχουμε ανέβει, δεν έχουμε κατέβει. Το νούμερο των κρουσμάτων είναι τέτοιο που είναι ικανό να κάνει διασπορά. Φαίνεται ότι η προσπάθεια γίνεται από το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου, αλλά έχουμε να κάνουμε με μια πρωτοφανή πανδημία, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε», πρόσθεσε.

Ακόμη, η κυρία Γκάγκα σημείωσε, ότι σε σχέση με τους επόμενους μήνες, που η θερμοκρασία θα κατέβει και θα βρισκόμαστε πολύ περισσότερο σε κλειστούς χώρους, τόνισε, ότι «οι κλειστοί χώροι θα παίξουν μεγαλύτερο ρόλο και θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο προετοιμασμένοι. Να κρατήσουμε τους ανθρώπους που βλέπουμε στο μίνιμουμ, και να φοράμε πάντα μάσκες».

«Η μάσκα είναι σημαντικό κομμάτι, όπως και το πλύσιμο των χεριών και οι αποστάσεις, ακόμα και σε κλειστούς χώρους. Στην Ελλάδα νομίζω, ότι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τα παράθυρα ανοιχτά για μεγάλο μέρος του χειμώνα. Βοηθάει αυτό, ότι έχουμε σχετικά ήπιο κλίμα», είπε η λοιμωξιολόγος.

ΜΕΘ, η μεγάλη «πληγή» στην Αττική – Μόλις 44 οι διαθέσιμες κλίνες

Σύμφωνα με το Mega το μεγάλο πρόβλημα στην Αττική είναι η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, καθώς τα κρεβάτια στις ΜΕΘ γεμίζουν με γοργούς ρυθμούς.

Το υπουργείο Υγείας έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, για να καλυφθούν τα κενά και να θωρακιστούν τα νοσοκομεία πριν τον Νοέμβριο, όμως όσο αυξάνονται οι νοσηλείες, τόσο αυξάνονται και οι διασωληνωμένοι, δημιουργώντας «έμφραγμα» στη λειτουργία του ΕΣΥ.

Στην Αττική 82 κλίνες είναι κατειλημμένες και 44 διαθέσιμες, επί συνόλου 126, σύμφωνα με το Mega. Το 70 και πλέον τοις εκατό των διασωληνωμένων βρίσκονται στην Αθήνα, με το «Σωτηρία» και τον «Ευαγγελισμό» να δέχονται την μεγαλύτερη πίεση.