Μαγιορκίνης: Δεν θα κάνω την 4η δόση του εμβολίου – Θα βοηθήσει όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, αλλά και την αυξητική πορεία των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες.

Ο καθηγητής εκτίμησε, μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή LIVE NEWS πως αναμένεται κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως να έχουμε 20 με 25.000 κρούσματα.

 

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να επιβληθούν νέα μέτρα εν μέσω καλοκαιριού απάντησε:

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει να χρειάζεται να λάβει μέτρα κάποια χώρα εξαιτίας της Ο4 και Ο5, επομένως η βασική πρόβλεψη είναι πως δεν χρειάζεται να λάβουμε περαιτέρω μέτρα».

Επισήμανε ωστόσο, πως εάν αυξανόταν ο αριθμός των διασωληνωμένων στους 250, τότε θα χρειάζονταν εκ νέου μέτρα, ωστόσο εκτίμησε πως είμαστε μακριά από αυτό το σενάριο.

 

Αναφορικά με την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, αφού επιβεβαίωσε πως δεν θα το κάνει, δήλωσε πως ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν πως χρειάζεται να το λάβει ο μέσος πληθυσμός.

Σημείωσε, ωστόσο, πως θα βοηθήσει όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος, σε αυτά τα άτομα, εντάσσονται όσοι έχουν προβλήματα με την καρδιά τους, είναι παχύσαρκοι και οι δείκτες σε χοληστερίνη και τριγλυκερίδια είναι ψηλά.

«Υπάρχει ένα όφελος της τάξεως 5-10% για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, το οποίο δεν μπορούμε να τους το στερήσουμε» δήλωσε ο καθηγητής.