Ο Φρέντι Μπελέρης στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ – Τι θα γίνει όμως αν οι νεοδημοκράτες προτιμήσουν τη woke Ελεωνόρα Μελέτη αντί του Μπελέρη;

279

Την συμπερίληψη του Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες φιλοκυβερνητικών μέσων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επιθυμία κύκλων της Νέας Δημοκρατίας να προσεγγίσει το κόμμα δυναμικά το δυσαρεστημένο συντηρητικό – δεξιό του στρατόπεδο μέσω του ευρωψηφοδελτίου δείχνει να επικρατεί. Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου, η πρόθεση ένταξης του Φρέντι Μπελέρη στους υποψηφίους της ΝΔ για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου είχε βρει σοβαρές αντιστάσεις από τον ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη και την υφυπουργό κ. Παπαδοπούλου. Η αδυναμία ωστόσο να βρεθεί ένας «καραμπινάτος» δεξιός υποψήφιος για να αποκατασταθούν οι ισορροπίες οδήγησε τελικά στην απόρριψη των όποιον ενστάσεων με τον πρωθυπουργό να παίρνει την ευθύνη της εντάξεως του εγκλείστου εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας στο ευρωψηφοδέλτιο, που θα παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα.

Η συνάντηση του γιου του με κυβερνητικά στελέχη

Οι διεργασίες τις τελευταίες μέρες ήταν εργώδεις. Όπως έγραψε το πρωί το protothema.gr, το πρωί του Σαββάτου ο Πέτρος Μπελέρης, γιος του εκλεγέντος δημάρχου Χειμάρρας, είχε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Θανάση Νέζη. Μετά από αυτό το ραντεβού ήταν ξεκάθαρο ότι είτε θα είναι υποψήφιος ο Φρέντι Μπελέρης είτε κανένας άλλος από την οικογένειά του, μιας και είχαν διακινηθεί σενάρια για δυνητική υποψηφιότητα του γιου του.

Οι δύο εισηγήσεις στον Μητσοτάκη

Είναι δεδομένο ότι ο δήμαρχος Χειμάρας έχει «πέρασμα» στο δεξιόστροφο κοινό και αρκετά κομματικά στελέχη έχουν διαμηνύσει ότι, αν περιληφθεί στην ευρωλίστα, θα κάνουν καμπάνια για λογαριασμό του.

Υπενθυμίζεται, βεβαίως, ότι υπήρξαν όλο το προηγούμενο διάστημα και αντίθετες εισηγήσεις που, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, έμοιαζαν να κερδίζουν έδαφος. Συγκεκριμένα, αυτό που λεγόταν ιδίως από παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών ήταν ότι έτσι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα θα μετατρεπόταν αυτομάτως σε διμερές και κομματικό.

Όμως, οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας Μπελέρη υπογράμμιζαν ότι, με δεδομένο ότι στην Αλβανία έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την επόμενη μέρα, η υποψηφιότητά του θα είναι ένα ισχυρό σήμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης προς την πλευρά της Αλβανίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα κοινοποιούσε στους στενούς του συνεργάτες την απόφαση του σήμερα. Δεν θα υπάρξει, δηλαδή, εκκρεμότητα το απόγευμα κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα χειρίζεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος και θα δώσει το «σήμα» για να κλείσει η εκκρεμότητα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Εφόσον ο κ. Μπελέρης περιληφθεί στην ευρωλίστα, μένει να φανεί πώς θα εκπροσωπηθεί στο Ωδειο Αθηνών, καθώς οι υπόλοιποι υποψήφιοι θα έχουν από ένα λεπτό ο καθένας για μια σύντομη τοποθέτηση.

Αναρωτήθηκε κανείς, τι θα συμβεί, αν δεν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Δεδομένης της τεράστιας δυσαρέσκειας που υπάρχει στη δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφιση του νόμου για τους γάμους ομοφυλοφίλων και των μεγάλων διαρροών που το κόμμα παρουσιάζει δημοσκοπικά προς τα δεξιά του, δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο ότι η υποψηφιότητα Μπελέρη θα συγκρατήσει αυτές τις διαρροές.

Εύλογα, γεννάται το ερώτημα: Αναλογίστηκε ο πρωθυπουργός, τι θα συμβεί, αν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας προτιμήσουν π.χ. την Ελεωνόρα Μελέτη, που επίσης ακούγεται ότι θα είναι ανάμεσα στους υποψηφίους που θα ανακοινωθούν, αντί του Φρέντι Μπελέρη; Τι θα συμβεί, αν ο τελευταίος δεν εκλεγεί; Και πώς θα το αξιοποιήσει αυτό το πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα;

Ας μην ξεχνάμε, ότι πέραν από τους Βορειοηπειρώτες, στις εκλογές ψηφίζουν και χιλιάδες «ελληνοποιημένοι» Αλβανοί, οι οποίοι διατηρούν την αλβανική τους εθνική συνείδηση και στους οποίους ο Φρέντι Μπελέρη δεν διόλου συμπαθής.

Μία μη εκλογή Μπελέρη θα έβλαπτε ανεπανόρθωτα, όχι μόνον τον αγώνα του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας, αλλά τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό και τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητος της Αλβανίας εν γένει. Η δε πολιτική «στρατολόγησή» του από τον πρωθυπουργό, βλάπτει το κύρος του Βορειοηπειρώτη αγωνιστή και την καλή μαρτυρία, της οποίας χαίρει σε όλο το εύρος του ελληνικού λαού.