Ο ποταμός Τάμεσης του Λονδίνου ένας υγρός βιότοπος

1761
Λονδίνο

Το 1950 το πολύ κακό αποχετευτικό σύστημα της πόλης και τα απόβλητα απ’ όλες τις βιομηχανίες μόλυναν σοβαρά το ποτάμι που ήταν πλέον βιολογικά νεκρό.

Στη συνείδηση του κόσμου είναι ένα από τα πιο βρώμικα ποτάμια στο κόσμο και είναι αλήθεια πως οι συνθήκες στον Τάμεση του Λονδίνου υπήρξαν για δεκαετίες ολόκληρες επιεικώς τραγικές και όσοι έχουν επισκεφθεί την βρετανική πρωτεύουσα μάλλον έχουν προσέξει πως η μυρωδιά κοντά στο ποτάμι γίνεται αισθητά πιο βαριά και δυσάρεστη, με όλα τα απόβλητα του τεράστιου Λονδίνου να καταλήγουν τις παρυφές του.

Τα τελευταία χρόνια οι βρετανικές κυβερνήσεις πήραν την απόφαση να αλλάξουν αυτό το σκηνικό, μεταμορφώνοντας το εντυπωσιακό, φαρδύ ποτάμι που διατρέχει την αγγλική πρωτεύουσα από άκρη σε άκρη. 

Η ιστορία πτώσης του Τάμεση ξεκίνησε το 1950 όταν το πολύ κακό αποχετευτικό σύστημα της πόλης και τα απόβλητα απ’ όλες τις βιομηχανίες μόλυναν σοβαρά το ποτάμι που ήταν πλέον βιολογικά νεκρό.

Σήμερα, όμως, χάρη σε πολύ αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς, αναβαθμισμένα συστήματα αποβλήτων και νέα έργα υποδομών τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά με την ζωή στο ποτάμι να έχει ανθίσει από την με εκατοντάδες είδη να κατοικούν ξανά εκεί.

Μία πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου (ZSL), η οποία διαχειρίζεται τον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου, έχει υπολογίσει ότι πάνω από 3.500 φώκιες ζουν πλέον στις εκβολές του Τάμεση. Η ζωή στο ποτάμι είναι τόσο καλή που οι φώκιες αναπαράγονται. Η ZSL μέτρησε 138 νεογνά φώκιας στον ποταμό το 2018. 

«Ενθουσιαστήκαμε με τον αριθμό νεογνών μέσα σε μια μόνο εποχή», λέει η Thea Cox, βιολόγος στη ZSL. «Οι φώκιες δε θα μπορούσαν να αναπαραχθούν χωρίς επαρκή τροφή άρα αυτό δείχνει πως το οικοσύστημα του Τάμεση αναπτύσσεται και ότι η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από την εποχή που ανακηρύχθηκε βιολογικά νεκρός το ’50».   

Στον Τάμεση κατοικούν επίσης περισσότερο από 100 είδη ψαριών, μεταξύ των οποίων δύο είδη φώκιες, καρχαρία, ιππόκαμποι, γουρουνόψαρα (είδος δελφινιού) αλλά και το Ευρωπαϊκό χέλι που απειλείται με εξαφάνιση. Το ποτάμι επίσης επισκέπτονται συχνά δελφίνια και φάλαινες.