Ο Ρώσος μεγιστάνας της Silicon Valley που “διακριτικά” άρχισε να γυρίζει την πλάτη στον Πούτιν

474

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, η διευρυνόμενη, θορυβώδης και μερικές φορές σκληρή μάχη μεταξύ της μητρικής του Facebook, Μeta, και της κυβέρνησης του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τον Τύπο. Έτσι, η κριτική για τις ενέργειες του Ρώσου προέδρου από έναν από τους πρώτους – και ίσως πιο σημαντικούς – επενδυτές του Facebook αποτελεί, αν μη τι άλλο, μια κρίσιμη εξέλιξη.

Ο λόγος για τον Γιούρι Μίλνερ, ίσως τον σπουδαιότερο επενδυτή ρωσικής καταγωγής επενδυτή στη Silicon Valley, ο οποίος μετά από μερικές εβδομάδες σιωπής αυτή την φορά κατήγγειλε την εισβολή στην Ουκρανία χωρίς φειδώ. Και δεδομένου του ιστορικού του, αυτή ήταν τουλάχιστον μια τολμηρή κίνηση.

Ο Μίλνερ εμφανίστηκε στο προσκήνιο το 2009, όταν η εταιρεία του κέρδισε περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια έχοντας ένα μερίδιο του Facebook. Τόσο ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, όσο και η διευθύνουσα σύμβουλος λειτουργίας, Sheryl Sandberg, μίλησαν με τον Μίλνερ και το επενδυτικό του όχημα Digital Sky Technologies Global, όταν εμφανίστηκαν στο συνέδριο All Things Digital.

Ακολούθησε μια επένδυση στο Twitter και σε άλλες κορυφαίες εταιρείες και ο Μίλνερ έγινε γρήγορα αναπόσπαστο κομμάτι της τεχνολογικής σκηνής, συμπεριλαμβανομένης της φερόμενης πληρωμής 100 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα πολυτελές σπίτι στο Los Altos Hills, στην Καλιφόρνια που ονομάζεται Loire Chateau.

Μια έρευνα των Times το 2017 αποκάλυψε πώς μια σειρά θυγατρικών εταιρειών που υποστηρίζουν την εταιρεία του Milner, τώρα γνωστή ως DST Global, συνδέονταν με ρωσικές πηγές. Ο Μίλνερ ισχυρίστηκε ότι το άρθρο βασιζόταν στην «ενοχή από τη συσχέτιση» και σημείωσε ότι «οι επενδύσεις μπορούν να γίνουν μόνο βάσει επιχειρηματικής αξίας — ακόμη και από έναν Ρώσο».

Σταμάτησε να πραγματοποιεί επενδύσεις που συνδέονται με τη Ρωσία πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Είναι Ισραηλινός πολίτης και έχει γίνει πιο συγκρατημένος, εστιάζοντας στη συμμετοχή του σε διάφορες διαστημικές εταιρείες, γιατί, όπως ο ίδιος έλεγε αστειευόμενος, ήθελε να γίνει κορυφαίος φυσικός, αλλά δεν ήταν αρκετά έξυπνος.

Μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, ο Μίλνερ ήταν περιέργως σιωπηλός, αν και το Ίδρυμα που έχει φτιάξει ο ίδιος του με την επωνυμία Breakthrough δημοσίευσε μια δήλωση που συνδυάστηκε με μια δωρεά πολλών εκατομμυρίων στις ανθρωπιστικές προσπάθειες της Ουκρανίας.

«Το Ίδρυμα Breakthrough Prize καταδικάζει σθεναρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις απρόκλητες και βάναυσες επιθέσεις της κατά του άμαχου πληθυσμού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι ενέκρινε τη «στάση αλληλεγγύης με τον λαό της Ουκρανίας για την υποστήριξη του ανεπιφύλακτου δικαιώματος στην ειρήνη, την ασφάλεια και την αυτοδιάθεση». Η δήλωση πιστώθηκε στον πρόεδρο του Breakthrough, S. Pete Worden, αλλά προφανώς ο Μίλνερ συνέβαλε στη δημιουργία του.