Palmos Analysis: Η ακτινογραφία της πρόθεσης ψήφου

247

Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της έρευνας της Palmos Analysis που δημοσιεύεται από την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Κάτω από τα κεντρικά μεγέθη της πρόθεσης ψήφου για τις επερχόμενες ευρωεκλογές καταγράφονται σημαντικές διαφοροποιήσεις και ανακατατάξεις στο εκλογικό σώμα που σχετίζονται τόσο με τα δημογραφικά όσο και με τα ιδεολογικοπολιτικά χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων.

Καταρχάς η ηλικιακή διαφοροποίηση μεταξύ των νεότερων και των πιο ηλικιωμένων ψηφοφόρων που παρατηρείται σταθερά τα τελευταία χρόνια, διατηρείται και στη συγκεκριμένη έρευνα: οι νέοι ηλικίας μέχρι 34 ετών είναι σαφώς πιο επικριτικοί απέναντι στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, ενώ στον αντίποδα, οι ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών) είναι σαφώς πιο υποστηρικτικοί.

Ηλικία

Ετσι, στο ερώτημα σχετικά με την κατεύθυνση της χώρας, μόλις το 25% των νέων ηλικίας μέχρι 34 ετών δηλώνουν ότι η χώρα βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους ηλικιωμένους φτάνει στο εντυπωσιακό 52%. Αντίστοιχα, η ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο πέφτει στο 19% στους νέους, ενώ φτάνει στο 49% στους ηλικιωμένους. Και βέβαια τα παραπάνω αντανακλούν στο επίπεδο της πρόθεσης ψήφου, με τη Ν.Δ. να συγκεντρώνει μόλις 14% στους νέους μέχρι 34 ετών, έναντι του εντυπωσιακού 48% στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.

Ενα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο στη δημογραφική ανάλυση της πρόθεσης ψήφου είναι η σημαντική διαφορά που καταγράφεται μεταξύ ανδρών και γυναικών σε σχέση με το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ: στους άνδρες, μόλις το 8% δηλώνουν πρόθεση ψήφου υπέρ του κόμματος, έναντι του σχεδόν διπλάσιου 14% που τον επιλέγουν μεταξύ των γυναικών. Μάλιστα, σε συνδυασμό με την υψηλότερη διείσδυση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στους άνδρες σε σχέση με την αντίστοιχή του στις γυναίκες, φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρά δεύτερο κόμμα στις γυναίκες και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στους άνδρες.

Γεωγραφικά, η Ελληνική Λύση εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένη στη Βόρεια Ελλάδα (εμφανίζεται στη δεύτερη θέση και με πρόθεση ψήφου στο 13% σε Μακεδονία – Θράκη), ενώ το ΚΚΕ καταγράφει διψήφια πρόθεση ψήφου στην Αττική (11%), όπου διεκδικεί με αξιώσεις τη δεύτερη θέση.

Πηγή: Eleftherostypos.GR