Περί νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας – Επισημάνσεις και προεκτάσεις

217

2) Άλλωστε και το 2015 έψαχνε εναγωνίως να βρει κάποιο στρατιωτικό για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και παρά τις πόρτες που χτύπησε , βρήκε μόνο τοίχους, πλην της περίπτωσης του υποστρατήγου εα Νίκου Τόσκα που εντάχθηκε στο Επικρατείας και φυσικά δεν εκλέχθηκε από τον λαό.. Να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Τώρα το ίδιο ακούγεται-μένει να αποδειχθεί στην πράξη- και για το ναύαρχο. Και βέβαια άρχισαν κάποια γνωστά φερέφωνα της ασχετοσύνης και των πρόθυμων (πάντοτε) ακολουθητών και "συναθροιζομένων" να εκθειάζουν το ναύαρχο, λες και είναι ο Νέλσον μετά την ιστορική ναυμαχία του Τραφάλγκαρ ή ο Νίμιτς μετά τις ιστορικές ναυμαχίες του Β Παγκοσμίου Πολέμου στον Ειρηνικό.

.3)Αστειότητες. Ασφαλώς συγκριτικά με τα περίεργα και προβληματικά και χαμηλοτάτου επιπέδου βιογραφικά πολλών βουλευτών δεν το συζητώ ότι ο ναύαρχος υπερτερεί σε γνώσεις και εμπειρίες. Αλλά βρισκόμενος στις τελευταίες ημέρες της καριέρας του στις Ένοπλες Δυνάμεις, προφανώς με το να απαντήσει θετικά στον Τσίπρα, πιθανότατα να αναμένει ένταξη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.Η κίνηση αν και προσωπική(δική του είναι) προφανέστατα είναι σε λάθος κατεύθυνση και ήδη με αυτή την απόφαση βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας. Άλλωστε αν θέλει να είναι στην επόμενη Βουλή μόνο με ένταξη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί, διαφορετικά οι δυσχέρειες να εκλεγεί με την ψήφο του Ελληνικού λαού είναι τεράστιες.

4) Πάντως σε συντριπτικό βαθμό και ιδιαίτερα στον μεγάλο χώρο των στρατιωτικών και των οικογενειών τους, η ένταξη του στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που μέσω της απαράδεκτης συμφωνίας των Πρεσπών , υποχωρεί σε κορυφαίο εθνικό θέμα έχει προκαλέσει αρνητικά σχόλια. Πολλοί μάλιστα επισημαίνουν την διαχρονική αφωνία του στο θέμα της Μακεδονίας μας, ή στο επίσης μείζον εθνικό θέμα της Βορείου Ηπείρου .Σε αυτά τα ζητήματα ο ναύαρχος Αποστολάκης δεν αναφέρθηκε ποτέ. Σε πλήρη αντίθεση με τον πρώην Α/ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας και νυν Υπουργό Άμυνας(που ο Τσίπρας αντέγραψε αλά Τούρκα) στρατηγό εα Χουλουσί Ακάρ που είναι λαλίστατος σε όλα τα ζητήματα και προσθέτει στο λεξικό των προκλητικών δηλώσεων του και τα περί "γαλάζιας πατρίδας" από το Ναυτικό Φόρουμ του Πανεπιστημίου Κοτς της Κωνσταντινούπολης, που εκπόνησε το σχετικό δόγμα .Επίσης ας έχουμε υπόψη ότι οι στρατηγοί Άκαρ, Γκουρέλ, Τσετίν , Ντουμντάρ διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο να διασωθεί ο Ερντογάν από το απαράδεκτο Γκιουλενικό πραξικόπημα και ως εκ τούτου επειδή ο τελευταίος δεν είναι αχάριστος τους διέσωσε και προήγαγε. Έτσι είναι αυτά.

5)Επίσης είναι εντελώς λάθος να ισχυρίζονται κάποιοι ότι επειδή γνωρίζονται από την Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ οι Αποστολάκης και Ακάρ αυτό διευκολύνει τα πράγματα στις διμερείς σχέσεις. .Αυτοί που ισχυρίζονται τέτοιες σαχλαμάρες προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία στην πατρίδα άθελα τους ή κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου ή νομίζουν ότι βαδίζουν στην Εδέμ. .Οι απέναντι έχουνε κρυστάλλινους αντικειμενικούς σκοπούς και πάγιες επιβουλές απέναντι μας. Εμείς για πάρα πολλά δεν ξέρω ειλικρινά τι έχουμε.. .. Και τέλος πάντων οι δύο στρατιωτικοί μας που κρατούνταν άδικα στις φυλακές της Αδριανούπολης δεν απελευθερώθηκαν λόγω Αποστολάκη-Ακάρ, αλλά γιατί τότε έκρινε στα μέσα Αύγουστου του 2018 ο Τούρκος πρόεδρος ότι ήταν ώρα να τους αφήσει ελεύθερους.

6) Επειδή δεν έχω κοντή μνήμη(όπως οι πλείστοι) να υπενθυμίσω ότι όταν τον κάλεσε τηλεφωνικά ο Αποστολάκης τον Ακάρ (συνόδευε τον Ερντογάν σε ταξίδι σε 6 Αφρικανικές χώρες και μάλιστα τον πέτυχε μεταξύ Σενεγάλης και Μαυριτανίας) ο τότε Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ τον παρέπεμπε στα Υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης καθώς και στην Στρατοχωροφυλακή , ισχυριζόμενος ότι στην περιοχή ενεργεί η τελευταία και όχι οι δυνάμεις της 54ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας που εδρεύει στην Αδριανούπολη(και ανήκει στην 1η Στρατιά της Κων/πολης).. Άρα δεν ισχύουν τα λεγόμενα κάποιων .(καλό είναι να διαβάζουν και να εξασκούν την μνήμη τους….γιατί υπάρχουν στοιχεία….).Επίσης δεν είναι σοβαρά πράγματα να γράφονται ότι λόγω της επιλογής του Β.Αποστολάκη για υπουργό άμυνας , οι Τούρκοι προχώρησαν αμέσως σε διευρυμένη NAVTEX.!!!!.Αυτές είναι αναφορές ερασιτεχνικού επιπέδου Μην ξεχνάμε ότι ο Άκαρ έχει μέλλον μπροστά του, ενώ ο Β. Αποστολάκης έχει ημερομηνία πολιτικής λήξης.(Μάϊο ή Σεπτέμβριο/Οκτώβριο). Σταράτα λόγια.

7)Η Νέα Δημοκρατία καλείται να πάρει θέση , αναφορικά με την υπουργοποίηση Αποστολάκη. Η υπόθεση θυμίζει αυτή του Παναγιώτη Χηνοφώτη που ήταν Α/ΓΕΕΘΑ στην κυβέρνηση Κ. Καραμανλή το 2006-2007 και άφησε το ΓΕΕΘΑ και εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ ,ενώ έγινε Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης με υπουργό τον Προκόπη Παυλόπουλο.. Τότε το ΠΑΣΟΚ άσκησε δριμεία κριτική. Στις ΗΠΑ και σε άλλες πολιτικά πολιτισμένες χώρες διαμεσολαβεί κάποιο χρονικό διάστημα σε όλους τους βαθμούς των στρατιωτικών που περνάνε από την ενεργό υπηρεσία στην πολιτική. Ενδεικτικά αναφέρω την περίπτωση του αείμνηστου Γερουσιαστή της Αριζόνα Τζων Μακέιν , ή του παραιτηθέντα πρώτου Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ αντιστράτηγου εα Μαικ Φλιν ή της πρόσφατης περίπτωσης του παραιτηθέντα λόγω Συριακού υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις που είχε πριν υπουργοποιηθεί 4 και πλέον χρόνια στην αποστρατεία. Εδώ σε μας οι μεταπτώσεις είναι γραφικές και πολιτικαντικές ως και μας ταυτίζουν με αλήστου μνήμης τριτοκοσμικές χώρες. Δυστυχώς. Έχω μεγάλο αριθμό παραδειγμάτων από 12 Δυτικές χώρες(δεν είναι της ώρας να αναφέρω όλα τα παραδείγματα).Άλλα είπαμε ότι εμείς αντιγράφουμε τους Τούρκους. Επίσης σε σοβαρές χώρες είναι πολύ λίγοι εκείνοι οι αρχηγοί που πέρασαν αμέσως σε ανώτατα πολιτικά αξιώματα , χωρίς να εκλεγούν από τον λαό. Ο στρατηγός Μάρσαλ έγινε ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση Τρούμαν και ήταν από τις ελαχιστότατες περιπτώσεις. Και τέλος πάντων ήταν μία ξεχωριστή πολιτικο-στρατιωτική προσωπικότητα.

8)Προσωπικά πριν τις τελευταίες αλλαγές είχα γράψει ότι στο Υπουργείο Άμυνας ο Τσίπρας θα έπρεπε να τοποθετήσει για όσο διάσημα είναι ακόμα στην εξουσία, ανώτατο πολιτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ή κάποια γνωστή μετριοπαθή προσωπικότητα(ειδικά στις ένοπλες δυνάμεις που διαχρονικά οι αριστεροί δεν είναι αποδεκτοί και δημοφιλείς), με κάποιο υφυπουργό στρατιωτικό εα και όχι τον Α/ΓΕΕΘΑ απ ευθείας σε υπουργό (γιατί τον βλέπουνε ως δείγμα με άσχημη προδιάθεση…) Ως υφυπουργός που για ένα μικρό διάστημα θα είναι σε αυτή την θέση το καταλαβαίνω. . Και επαναλαμβάνω ότι δεν ‘εχει να κάνει με τα τυπικά προσόντα του , τα όποια και θεωρώ επαρκή, αν και μην λησμονούμε ότι είχε αποστρατευτεί και για μικρό χρονικό διάστημα αλλά επανήλθε στη ενεργό υπηρεσία, ενώ υπηρέτησε και επί ΠΑΣΟΚ στο γραφείο Παπαντωνίου..

9)Την ίδια στιγμή δεν είναι λογικό εντός των λίαν προσεχών ημερών να είναι ο εισηγητής των επιλεγέντων για την ηγεσία των Γενικών Επιτελείων ανώτατων αξιωματικών, με τους όποιους μέχρι σήμερα κάθονταν μαζί στο ίδιο τραπέζι του ΣΑΓΕ.. Δεν είναι το ίδιο με την περίπτωση Χηνοφώτη γιατί εκείνος τοποθετήθηκε στο τότε Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και δεν έκρινε/επέλεξε τους Δ. Γράψα-Δ. Γούση κα. Ενώ ο Βαγγέλης Αποστολάκης θα κρίνει τους Α. Στεφανή -Ν.Τσούνη και Χ.Χριστοδούλου κα. Και επειδή ο Τσίπρας είναι κατά γενική ομολογία άσχετος με τα στρατιωτικό-διπλωματικά(δεν τα έχει ασχοληθεί) η περίπτωση της εισήγησης του Β.Αποστολάκη στο ΚΥΣΕΑ θα έχει την δική της βαρύτητα .Για αυτό και η ΝΔ θα πρέπει να το δει ευρύτερα. Ασφαλώς οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να είναι εκτός κομμάτων, αλλά εδώ είναι Ελλάδα…

10)Ειδικότερα δεν ακούγεται καλά η περίπτωση παρουσίας ενός ανώτατου αξιωματικού και μάλιστα Αρχηγού στο Υπουργικό Συμβούλιο του οποίου τα μέλη του υποστηρίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών η οποία με τον ένα ή άλλο τρόπο αποτελεί παράδοση της Ελληνικότητας της ιστορικής γης της Μακεδονίας μας στις απαράδεκτες θέσεις του πλαστογραφικού και εμετικού Μακεδονισμού των Κολιζέφσκι-Τοπουρκόφσκι-Γκρουέφσκι και του "ελαφρά" μετριοπαθούς Ζάεφ. Το ίδιο σχετίζεται και με τη παρουσία του ναυάρχου στο ίδιο Υπουργικού Συμβούλιο με υπουργούς-δεκανίκια , που δεν έχουνε πολιτικό αύριο, κάτι που έχει ήδη μειώσει πολύ τη εν γένει καλή του εικόνα. μέχρι σήμερα. Πολλοί από αυτούς τους υπουργούς είναι ευκαιριακοί και δεν πρόκειται να επανεκλεγούν. Εκτός αν ο ναύαρχος δηλώσει ότι τον καλύπτει η Συμφωνία των Πρεσπών, οπότε να γραφτεί στην ιστορία μία τέτοια δήλωση του.

11)Συμπερασματικά η επιλογή του Β.Αποστολάκη από τον Τσίπρα είναι ευκαιριακή, χωρίς αύριο και για τους δύο, απλά ικανοποιεί τρέχουσες ανάγκες του ΣΥΡΙΖΑ και του σε αποδρομή πρωθυπουργού. Δυστυχώς διαχρονικά κάποιοι στρατιωτικοί στην Ελλάδα δεν το αντιλαμβάνονται. ΄’Αλλο ο Αλέξανδρος Παπάγος, Άλλο ο Νικόλαος Πλαστήρας, άλλο ο Θρασύβουλος Τσακαλώτος, άλλο ο Σοφοκλής Βενιζέλος , άλλο ο Ιωάννης Μεταξάς. κα. Αυτοί είχαν "ειδικό" πολιτικοστρατιωτικό βάρος και βαριά υπευθυνότητα. Αν δεν ανταποκρίνονταν οι προκλήσεις στις αρχές τους δεν αναλάμβαναν πολιτικές ευθύνες και δεν δεχόντουσαν να ενταχθούν σε τρικλίζοντα πολιτικάντικα "μαγαζιά".. Άλλη στόφα ανθρώπων, στρατιωτικών και πολιτικών. Τι να λέμε τώρα…

Επί του θέματος μπορούσα να γράψω τουλάχιστον 20 λόγους για τους οποίους δεν θα έπρεπε ο ναύαρχος να δεχθεί την θέση αυτή. Προσεχώς . Και προσωπικά του εύχομαι επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων και προσοχή σε κάτι που έρχεται..

Πηγή: www.analystsforchange.orgwww.analystsforchange.org