Πως φορτίζεται ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και τι ισχύει για την φόρτιση στο σπίτι

Ουσιαστικά πρόκειται για κάτι αρκετά απλό.

Η φόρτιση είναι ίσως το πιο λειτουργικό στοιχείο ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.  Ας διαπιστώσουμε ποιοι τύποι επαναφόρτισης υπάρχουν και ποια καλώδια χρησιμοποιούνται με απλό τρόπο.  Οι τρεις βασικοί τύποι φορτιστών, όπως είδαμε σε προηγούμενο άρθρο για την ιδανική ταχύτητα επαναφόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, διακρίνονται σε αργής, γρήγορης και ταχείας φόρτισης.  Και οι τρεις αντιπροσωπεύουν διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης και διαφορετικές εξόδους ισχύος μετρούμενες σε κιλοβάτ (kW).

Αργή Φόρτιση: 3,5KW

Η Αργή φόρτιση, περιλαμβάνει το βύσμα του αυτοκινήτου σας σε μια τυπική πρίζα όπως ένα συμβατικό βύσμα.  Ενώ μπορεί να είναι βολικό για οικιακή χρήση – επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες να επωφεληθούν από τα χαμηλά τιμολόγια ενέργειας – η ισχύς παραγωγής είναι τόσο περιορισμένη, που μπορεί να πάρει ώρες για να επιφέρει σημαντική ανάκτηση ενέργειας των οχημάτων.

Γρήγορη Φόρτιση: 7KW – 22KW

Ορισμένοι οικιακοί φορτιστές που παρέχονται από οχήματα χαρακτηρίζονται ως «γρήγοροι», όπως και τα περισσότερα δημόσια σημεία φόρτισης.  Η γρήγορη φόρτιση μπορεί να είναι ιδανική όταν το EV σας σταθμεύει για λίγες ώρες, γι ‘αυτό λειτουργούν τόσο καλά κοντά σε εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και επιχειρηματικά πάρκα.

Ταχεία Φόρτιση: 50-350 KW

Οι φορτιστές ταχείας φόρτισης είναι ο γρηγορότερος τρόπος επαναφόρτισης, και παρόλο που μπορεί να έχουν τα υψηλότερα ενεργειακά τιμολόγια λόγω αυτής της ευκολίας, είναι η καλύτερη επιλογή όταν βιάζεστε.  Υπάρχουν δύο επιλογές: Ο γρήγορος φορτιστής των 50KW που βρίσκονται σε αυτοκινητόδρομους και οι τελευταίες, rapids, με δυνατότητα φόρτισης με ρυθμό μεταξύ 100kW και 350kW.  Το δίκτυο ταχυφορτιστών της Tesla εντάσσεται επίσης σε αυτήν την εξαιρετικά γρήγορη κατηγορία, αν και διατίθεται αποκλειστικά για τους πελάτες της Tesla.

Πως να φορτίζετε στο σπίτι

Είναι πολύ, πολύ εύκολο. Για τους περισσότερους ιδιοκτήτες EV, ο ευκολότερος τρόπος φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα είναι από το σπίτι.

Πρόκειται για τον απλούστερο, αλλά και πιο αργό τρόπος φόρτισης του αυτοκινήτου σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συνδέσετε την υποδοχή του αυτοκινήτου με την πρίζα.  Τα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα παρέχονται με ένα καλώδιο που σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε μια οικιακή πρίζα 3kW, αν και υπάρχει η πληροφόρηση ότι η φόρτιση αυτού του είδους απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο για το αυτοκίνητό σας από ό, τι το τηλέφωνό σας.

Ένας φορτιστής wallbox είναι μια πολύ πιο δημοφιλής επιλογή.  Είναι ένα κουτί που συνδέεται με το ηλεκτρικό ρεύμα και συνήθως τοποθετείται στο γκαράζ σας ή έξω από το σπίτι σας.  Υπάρχουν σε κάθε είδους σχήματα, μεγέθη και προϋπολογισμούς.

«Τα κουτιά τοίχου» ξεκινούν συνήθως από  7kW και φτάνουν τα 22kW, οπότε αξίζει να σημειωθεί ότι όσο πιο ισχυρό είναι το κουτί τοίχου, τόσο πιο γρήγορη γίνεται η φόρτιση.  Συχνά περιγράφονται επίσης ως «έξυπνα».  Τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προσφέρουν μια εφαρμογή που σας επιτρέπει να προγραμματίσετε τη φόρτιση του αυτοκινήτου εξ αποστάσεως, αλλά ένας έξυπνος φορτιστής wallbox μπορεί να επικοινωνήσει με το αυτοκίνητό σας, τον χειριστή φόρτισης και την εταιρεία κοινής ωφελείας σας, για να συμβάλει στη βελτιστοποίηση της φόρτισης.  Είτε πρόκειται για την εξισορρόπηση της χωρητικότητας του τοπικού δικτύου είτε για τη διασφάλιση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας μόνο σε περιόδους εκτός αιχμής, τα έξυπνα wallbox εξοικονομούν χρήματα.

Εάν νοικιάζετε ή ζείτε σε ένα διαμέρισμα, τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολα.  Μιλήστε στον ιδιοκτήτη σας ή στον κατασκευαστή του κτιρίου για να ζητήσετε ένα σημείο φόρτισης, καθώς είναι πιθανό αυτό το είδος υποδομής όχι μόνο να προσθέσει ευκολία αλλά και αξία στην ιδιοκτησία. Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε στα τοπικά συμβούλια ή τις δημοτικές αρχές, οι οποίες ενδέχεται να έχουν πολιτικές ή να έχουν λάβει επιχορηγήσεις για την υποστήριξη της εγκατάστασης σημείων φόρτισης εντός του αστικού ιστού.

Να σημειώσουμε εδώ πως μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης καθίσταται υποχρεωτική η υποδομή για την εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων στις πολυκατοικίες, οι άδειες των οποίων θα εκδοθούν μετά από τον Μάρτιο του 2021. Ενώ προβλέπονται ρυθμίσεις και για τα υφιστάμενα κτίρια.