Προς μονιμοποίηση φοροελαφρύνσεων-Ποιοι θα ωφεληθούν

261

Στη μονιμοποίηση φοροελαφρύνσεων όπως η εισφορά αλληλεγγύης, οι ασφαλιστικές εισφορές, ο ΕΝΦΙΑ αλλά και ο ΦΠΑ στην εστίαση και σε άλλους κλάδους από το τουριστικό πακέτο σχεδιάζει να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο. Πρόκειται για παρεμβάσεις οι οποίες έως τώρα έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Ωστόσο όπως εξήγησε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας οι συγκεκριμένες μειώσεις θα αξιολογηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα με βάση το δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει προκειμένου να μονιμοποιηθούν.

Ειδικά στο ζήτημα της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση και σε τουρισμό, αυτό που φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση είναι να παραταθεί ο μειωμένος συντελεστής 13% στους παραπάνω κλάδους. Εστίαση και τουρισμός είναι δύο κλάδοι της οικονομίας που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία. Πιθανόν, μέχρι να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των δημόσιων οικονομικών, ο ΦΠΑ να παραμείνει μειωμένος και σε άλλους κλάδους όπως ο πολιτισμός και οι μεταφορές.

Υπενθυμίζεται ότι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου ισχύει ο μειωμένος ΦΠΑ 13% σε καφέ, ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, εισιτήρια μεταφορικών μέσων και εισιτήρια θεάτρων και κινηματογράφων ενώ για τον τουρισμό έως και το τέλος του έτους.

Ένα από τα σενάρια που μελετά το οικονομικό επιτελείο είναι ο ΦΠΑ 13% να παραμείνει σε αυτό το ύψος για :

* Τον τουρισμό. Σήμερα ισχύει στις χρεώσεις των ξενοδοχείων που περιλαμβάνουν ημιδιατροφή ή πλήρη διατροφή. Πιο συγκεκριμένα στο τιμολόγιο διαµονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή, στη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%, στη διαµονή µε το σύστηµα all inclusive στο 90% της ενιαίας τιµής.

* Την εστίαση και αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κλπ) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.

* Τις μεταφορές. Ο μειωμένος ΦΠΑ καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

* Τον πολιτισμό όπως τα εισιτήρια στους κινηματογράφους και στα θέατρα.

Πηγή: naftemporiki.gr